GOTOVO JE! JEDINI PREOSTALI HAAŠKI BJEGUNAC JE PAO

VIDEO Srbija: Goran Hadžić uhićen kod sela Krušedol! Već je u pritvoru u Beogradu

>>>> NOVO >>>> 22:06 Predsjednik srpskog Savjeta za suradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je za RTS i TV B92 da će posebna istraga otkriti tko je pomagao Goranu Hadžiću u bijegu te da postoje brojna saznanja o pomagačima, ali je preuranjeno govoriti o pojedinostima.





- Jedan od tragova danas nas je doveo do njega. Ono što je izvjesno jeste da je boravio na više lokacija, među kojima je Fruška gora više puta spomenuta", rekao je Ljajić.









Kako je dodao, postojale su i dojave da je viđen u Rusiji, Bjelorusiji i na putu za Rumunjsku, ali da nisu bile potvrđene.

21:07 Beogradski odvjetnik Toma Fila rekao u emisiji B92 Debata da neće odugovlačiti postupak izručenja žalbom, te da će u četvrtak i petak Goran Hadžić moći vidjeti obitelj, a u Haag će biti prebačen od subote.

"Pitanje žalbe je egzibicionizam, nećemo se time služiti, jasno je da je u pitanju Hadžić i da je uhapšen", rekao je Fila.

Video prilog RTS-a na kojem možete vidjeti Hadžićevo uhićenje

"Imamo obećanje suca da će Hadžić prvo vidjeti obitelj, i to u četvrtak i petak, a poslije petka, od vikenda je moguće njegov transfer u Haški tribunal", rekao je Fila.

Fila je ponovio da je Hadžić bio u inozemstvu, ali nije htio odati točnu lokaciju, te da se vratio zbog nedostatka novca. "Rusija, Bjelorusija, svugdje je potreban novac. Haški optuženici nisu narko dileri da imaju kofere novca", rekao je Fila.

"Mora da se zna ko kosi a ko vodu nosi. Ne verujem u konstrukciju zajedničkog zločinačkog poduhvata i da je Goran Hadžić deo toga", rekao je Fila.

Na pitanje da li je kasno za dogovor Hadžića i haškog tužilaštva, on je rekao da su takvi dogovori bili "unosni" na početku, a da takvi dogovori u obilju dokaza imaju sada malu vrednost.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao u Debati B92 kako očekuje on ovo biti jedno od najbržih izručenja od trenutka uhićenja do transfera u Hag.

Pogledajte privođenje Hadžića istražnom sucu

20:20 Po povratku iz Varšave premijerka Kosor održala je sastanak užeg kabineta Vlade.

- Budući da Goran Hadžić ima dvije pravomoćne presude u Hrvatskoj, bilo bi logično tražiti izručenje Hrvatskoj. Činjenica jest da on treba biti izručen Haagu, a mi ćemo naravno i u konzultacijama s haškim tribunalom, i u konzultacijama unutar Hrvatske s nadležnim institucijama, vidjeti što je realno', rekla je Kosor, a prenosi Dnevnik.hr.

Izjava Hadžićeva odvjetnika Tome Fila

18:46 Zastupnici vodećih stranaka u nizozemskom parlamentu pozdravili su uhićenje Gorana Hadžića, posljednjeg haškog bjegunca, ali su upozorili da time Srbija nije dobila besplatnu ulaznicu za Europsku uniju.

16:56 Uhićenje Gorana Hadžića, za mještane Krušedola nije bilo veliko iznenađenje, piše Blic, čiji su novinari posjetili selo. Zadnja tri dana viđali su policiju u seli, a glasine da se posljednji haški bjegunac krije na Fruškoj gori mogle su se čuti i ranije.

14:45 Hadžićev odvjetnik u obraćanju novinarima izjavio je kako je njegov klijent uhićen jutros u 8,40 sati, ne u 8,24 sati kako su priopćili dužnosnici. Također, dodao je kako kod sebe nije imao osobne dokumente niti je bio naoružan.

- Skrivao se punih sedam godina. Kako i gdje, to je na nadležnim organima da utvrde, no dobrim dijelom vremena boravio je izvan Srbije - rekao je Toma Fila te dodao kako je Hadžić 'malo bolestan', no osjeća se dobro.

14:32 - Hadžić neće uložiti žalbu na izručenje Haaškom sudu - rekao je njegov odvjetnik Toma Fila. To znači da bi se posljednji haaški bjegunac u Haagu mogao naći kroz tri dana.

14:27 Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je kako je Hadžić prilikom uhićenja bio naoružan, kod sebe je imao pištolj, međutim nije pružao otpor pripadnicima BIA-e

14:17 Neposredno nakon saslušanja Goran Hadžić smješten je u pritvor Specijalnog suda u Beogradu. U tim su jedinicama prije izručenja Haaškom sudu boravili i Ratko Mladić te Radovan Karadžić

14:12 Prva slika Hadžića u Specijalnom sudu, donosi Blic.

14:04 Završeno je saslušanje Gorana Hadžića pred istražnim sucem Milanom Dilparićem. Prema pisanju Blica, Hadžić je bio spreman na suradnju i primio je optužnicu. Sudac je odobrio njegov zahtjev da mu vidi obitelj te će susret biti organiziran sutra.

- Ne moram biti košarkaš da bih vidio da je lopta prošla kroz obruč - rekao je rezignirani Hadžić.

13:53 Tijekom sedam godina bijega Hadžić je imao povjerenja u vrlo malen krug ljudi. Srpske su mu se vlasti približile nakon saznanja da želi prodati sliku Amedea Modiglijanija jer je ostao bez novca, priopćio je ranije Vukčević.

13:47 Počelo je saslušanje Gorana Hadžića u Specijalnom sudu. Hadžić je brzim korakom doveden do sudnice broj tri. Blijed je, ali je koračao uspravno, u sivoj košulji kratkih rukava i i sivozelenim hlačama

13:45 Prvu fotografiju uhićenog ratnog zločinca Gorana Hadžića objavila je RTS na svojim internetskim stranicama. Na slici se vidi Hadžić u sivoj majici, vjerojatno s lisicama na rukama. Ima brkove i bradu od tri dana. Oko njega su osobe u bijelim majicama s kratkim rukavima, na kojima se nazire amblem BIA.

13:27 Reporter srpskog Blica imao je priliku vidjeti Gorana Hadžića prilikom njegovog dovođenja na Spacijalni sud u Beogradu. Navodi kako je proćelav s brkovima i trodnevnom bradom .

- Malo je deblji i nimalo ne liči na čovjeka s fotografija koje su posljednjih godina pratile izvještaje o njemu - rekao je reporter Vuk Cvijić.

13:21 Hadžićevo uhićenje pozdravio je i srpski premijer Mirko Cvetković.

Biografija Gorana Hadžića: Rođen u Hrvatskoj, a protiv Hrvata počinio najgore ratne zločine

13:14 Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević na Specijalnom je sudu izjavio kako će tužiteljstvo provjeravati je li Goran Hadžić imao kontakte s lokalnim svećenstvom na Fruškoj gori.

13:11 Europska unija (EU) je pozdravila uhićenje Gorana Hadžića i ocijenila da je to "novi važan korak Srbije u ostvarivanju njene europske perspektive". Taj korak je također "podjednako ključan za međunarodnu pravdu", navodi se u zajedničkom priopćenju predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosoa, predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuyja i Visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Margaret Ashton.

Uhićenje su pohvalili i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz te glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen.

13:00 Prema neslužbenim informacijama srpska će Vlada uskoro medijima dostaviti najnoviju fotografiju ratnog zločinca Gorana Hadžića.

Goran Hadžić: Nakon sedam godina konačno pred licem pravde. Pročitajte OVDJE za koje ga zločine tereti Haag

12:48 Hadžić je upravo doveden u Specijalni sud iz središta Sigurnosno-informativne agencije (BIA) u Beogradu na saslušanje koje zakazano za 13 sati. Na prvom će ga saslušanju braniti odvjetnik Toma Fila.

Neposredno prije, svoje izlaganje na Specijalnom sudu održao je tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

12:42 Zajedno s ratnim zločincem Goranom Hadžićem uhićen je i njegov, za sada neimenovan, suradnik koji mu je donio novac.

Prema pisanju Blica Hadžićevi su prijatelji u javnosti puštali dezinformacije i napadali institucije koje su provodile akcijski plan njegova uhićenja. Pokušali su mu poslati poruku da pobjegne iz zemlje, no srpske su vlasti to uspjele spriječiti u suradnji sa stranim službama.

12:30 Blic doznaje da će Hadžića u 13 sati saslušati na Specijalnom sudu.

Prilikom uhićenja Hadžić je bio obrijan i nije imao svoju prepoznatljivu bradu. Policajci ističu kako je bio neprepoznatljiv.





11:57 Srpski Blic javlja kako je Hadžić uhićen prilikom sastanka sa neimenovanim suradnikom koji mu je dostavljao novac.

Hadžić se trenutno nalazi u središtu Sigurnosno-informativne agencije u Beogradu. Iako je imao lažni identitet koji mu je omogućio slobodno kretanje, policajcima koji su ga došli uhititi odmah je potvrdio svoj identitet, javila je Televizija B92.

11:16 - Danas u 8,24 sati uhićen je Goran Hadžić čime je Srbija završila jedno od najtežih poglavlja u suradnji s Haagom, no to ne znači i završetak ispunjavanja međunarodnih obaveza - izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić na izvanrednoj novinskoj konferenciji povodom uhićenja posljednjeg haaškog bjegunca .

Tadić je odmah oštro demantirao da je Srbija znala gdje se Goran Hadžić nalazi te da ga je država štitila.

Osim toga, Tadić je naglasio kako posljednji haaški bjegunac nije uhićen između manastira Krušedol te vojnog objekta čime je demantirao pomoć crkve ili vojske u Hadžićevom bijegu.

Srpski je predsjednik istaknuo kako je suradnja Srbije s Haagom bila problem u prijašnjim godinama. No, u posljednje tri godine otkada funkcionira Sigurnosno-informativna agencija uhićeni su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić.

- Time je izvršena zakonska obaveza Srbije i naša moralna dužnost - rekao je Tadić te dodao kako će se nakon dovršetka istraga u slučajevima Mladića i Hadžića saznati tko je pomagao ratnim zločincima u bijegu.

10:20 - Hadžić je uhićen jutros u blizini sela Krušedol na Fruškoj gori, saznaje agencija Beta, a prenosi Blic . Nakon uhićenja Hadžić je prebačan u pritvor u Beogradu. U blizini Krušedola je i istoimeni manastir, kao i jedan objekt vojske Srbije.

Mediji su još u ponedeljak, 18. srpnja, nagađali su da je Hadžić uhićen na tom mestu, ali su tada dužnosnici su to demantirali.

_____________________________

BEOGRAD - Uhićen je posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić , javlja srpski B92 na svojim internetskim stranicama pozivajući se na neslužbene izvore.

Detalje oko Hadžićeva uhićenja očekuju se oko 11 sati kada će predsjednik Srbije Boris Tadić održati novinsku konferenciju.

Nakon uhićenja Ratka Mladića, zapovjednika bosanskih Srba, 26. svibnja ove godine, Goran Hadžić postao je jedini haški bjegunac čije je izručenje Haag zahtjevao .

Posljednjih se dana u srpskoj javnosti moglo čuti kako je Hadžić već ranije uhićen, no državni je vrh to vrlo brzo demantirao navodeći kako se na njegovu pronalasku i uhićenju intenzivno radi.

Optužnica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji, Gorana Hadžića, tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine. Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991. Optužnica ga tereti "za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, i progone i ubojstva Hrvata i drugih neSrba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa".

Županijsko tužiteljstvo u Vukovaru je 22. veljače 2003. podiglo optužnicu protiv deset osoba iz vrha bivše JNA i civilnih vlasti tzv. RSK, među kojima je i Goran Hadžić, za zločine u Vukovaru 1991. godine.

Goran Hadžić rođen je 7. rujna 1958. godine u Vinkovcima, a prije Domovinskog rata bio je zaposlen u VUPIK-ovom pogonu u Vukovaru.

Od mladosti je bio član Saveza komunista. Prije 1990. bio je i vođa Mjesne zajednice Pačetin. U proljeće 1990. kao predstavnik komunista izabran je za odbornika Skupštine općine Vukovar. Zatim pristupa Srpskoj demokratskoj stranci. 10. lipnja 1990. postaje predsjednik SDS-a za Vukovar. U ožujku 1991. već je bio vođa Općinskog odbora i Glavnog odbora SDS-a za Vukovar, te izvršnog odbora za Knin. Bio je i potpredsjednik regionalnog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem u Pakracu. Do 25. lipnja vođa je Srpskog nacionalnog vijeća.

Tada se SNV proglašava Vladom Srpske Autonomne Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. 25. rujna se proglašava predsjednikom samozvane Vlade. Od 26. veljače 1992. do prosinca 1993. predsjednik je takozvane Republike Srpske Krajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:27