ADVANCED EAGLE

VIDEO: STIŽE NOVA VERZIJA JEDNOG OD NAJBOLJIH BORBENIH AVIONA U POVIJESTI Imat će najbrže računalo na svijetu i bit će nakrcan oružjem

 
F-15 Strike Eagle
 Profimedia, Alamy

Američki zrakoplovni gigant Boeing u utorak je objavio promo video kojim najavljuju svoj novi borbeni avion. Riječ je o F-15X Advanced Eagle, zapravo najnovijoj verziji jednog od najboljih borbenih aviona u povijesti, F-15 Strike Eagleu.

Između ostalog u Boeingu su se pohvalili da će F-15X Advanced Eagle imati najbrži kompjutor na svijetu, "fly by wire" sustav upravljanja i najmoderniji AESA radar. Na svojoj web stranici američka kompanija također tvrdi da je ovaj aviona najisplativija i najnaprednija opcija za potrebe Zračnih snaga SAD-a, koje moraju osuvremeniti svoju flotu F-15-ica.

Kako navodi Defence blog, novi F-15X trebao bi nositi još više naoružanja (najmanje 16 projektila, bilo zrak-zrak ili zrak-zemlja, te cijeli dijapazon "pametnih" bombi)), i dalje bi letio brzinom većom od 2,5 Macha, ali bi koštao znatno manje od Lockheed Martinovog F-35 borbenog aviona pete generacije, čija najjeftinija A varijanta trenutno ide po cijeni od 89,2 milijuna dolara za "goli" zrakoplov. Nadalje, Boeing tvrdi da će trošak leta za F15X biti najviše 27.000 dolara po satu (za F-35A je 45.000), dok će mu životni vijek biti impresivnih 20.000 sati.

A da će novi avion svoje mjesto naći u Zračnim snagama SAD-a, naznačila je i preporuka Pododbora američkog senata za vojnu nabavu od 10. rujna ove godine. U njoj se preporučuje nabava osam F-15X borbenih aviona po cijeni od 992,4 milijuna dolara. Prvotna je svrha te nabave istraživanje, razvoj i testiranje, a ako sve prođe u redu, Boeing očekuje da će Zračne snage u budućnosti nabavljati po 24 F-15X modela godišnje.

Trenutno najnovije verzije ovog iskušanog borbenog aviona, za koji Zračne snage SAD-a tvrde da nije ni jednom oboren u zračnoj borbi (omjer 104-0), Boeing je prodao samo arapskim državama. Tako je Saudijska Arabija još početkom desetljeća naručila čak 84 F-15SA borbenih aviona u sklopu velikog vojnog posla od 60 milijardi dolara koji je uključivao i modernizaciju 70 starijih F-15-ica kojima lete Saudijci, ali i niz drugih oružanih sustava. Susjedni Katar je pak lani ugovorio kupnju 36 F-15QA (oznake aviona odgovaraju državi kojoj su namijenjeni) za 12 milijardi dolara, a očekuje se da će im prvi biti dostavljeni u ožujku 2021. godine, pisao je prošle godine Novac.hr.

Iako se dizajn originalnog F-15 nije mnogo mijenjao od 1970-ih godina i danas ga se smatra jednim od najboljih borbenih aviona na svijetu. Projektirala ga je tvrtka McDonnell Douglas, da bi proizvodnju u St. Louisu 1997. preuzeo Boeing, koji je kupio tu kompaniju.

- F-15 je u klasi za sebe kada su u pitanju dolet i performanse. Puno je brži od novih F-35-ica, nosi više oružja i može dalje letjeti. Jedini nedostatak je taj da nema stealth karakteristike, to jest smanjenu vidljivost na radaru - rekao je svojedobno za Bloomberg Richard Aboulafia stručnjak za borbene avione i potpredsjednik konzultantske tvrtke Teal Group.

Inače, prvi F-15 poletio je 1972. godine, proizvodnja zrakoplova krenula je godinu dana kasnije, a od 1976. godine nalazi se u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva. Od stranih zračnih snaga, F-15 koriste Izrael, Japan, Južna Koreja, Singapur i Saudijska Arabija, a upravo je izraelski pilot F-15-ice Moshe Melnik prvi oborio neprijateljski zrakoplov u zračnoj bitci. U četiri desetljeća službe korišten je u brojnim vojnim operacijama, od Zaljevskog rata do rata u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:08