PAKAO

VIDEO: STRAVIČAN POŽAR U KALIFORNIJI STANOVNIKE NATJERAO U MASOVNI BIJEG 'Sve je uništeno! Čitav grad je gorio, vozili smo kroz vatru da pobjegnemo'

 
Ilustracija
 Stephen Lam / REUTERS

Snažni požar poharao je u četvrtak grad Paradise od 26.000 stanovnika u sjevernoj Kaliforniji proždirući stambene četvrti, bolnice, škole a vlasti još nisu sigurne koliko je osoba stradalo dok pokušavaju ovladati vatrenom stihijom koju snažni vjetar brzo širi stvarajući plamenove visoke 15-ak metara.

Požar je stanovnike grada 240 kilometara sjeverno od Sacramenta natjerao u kaotični masovni bijeg.

Uz opise plamtećih zgrada svjedoci prenose i da su na ulicama napušteni automobili koji gore.

Wind-driven ambers are seen during the Camp Fire in Paradise, California, U.S. November 8, 2018. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

Stephen Lam / REUTERS

"Grad je poharan, sve je uništeno", kazao je glasnogovornik kalifornijskog ureda za zaštitu od požara Scott Maclean, koji je boravio u Paradiseu. "Malo što je još ostalo".

Grad Chico s 93.000 stanovnika sljedeći je na putu požara tjeranog vjetrom koji puše brzinom od gotovo 60 kilometara na sat kroz područja pogođena sušom, kazao je vatrogasni zapovjednik okruga Butte Darren Read.

Stephen Lam / REUTERS

Stephen Lam / REUTERS

"Primili smo informacije o stradalima. Ta izvješća još nisu potvrđena", kazao je šerif okruga Butte Kory Honea na konferenciji za novinare.

"Čitav je grad gorio", kazao je Bob Van Camp, stanovnik Paradisea koji je pobjegao na motoru. "Morali smo voziti kroz vatru da bismo pobjegli".

Stanovnici grada iz kojeg vodi malo cesta napuštali su vozila i bježali prad vatrom noseći u rukama djecu i kućne ljubimce, kažu dužnosnici.

"Vrlo je kaotično. Težak je požar”, kazao je policajac Ryan Lambert o evakuaciji.

Požar je izbio u četvrtak ujutro i do večernjih sati spalio je oko 8000 hektara površina a vatrogasci ga ne mogu staviti pod kontrolu zbog jakih vjetrova.

Spasioci su buldožerima raščišćavali ceste kako bi iz goruće bolnice spasili pacijente. Bolnica je u međuvremenu potpuno izgorjela.

Guverner Kalifornije proglasio je izvanredno stanje na tom području.

A structure is seen engulfed in flames during the Camp Fire in Paradise, California, U.S. November 8, 2018. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

A firefighter drags a hose as he battles the Camp Fire in Paradise, California, U.S. November 8, 2018. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 20:49