NOVA GENERACIJA

VIDEO: STVARALI SU JU 20 GODINA Rusija lansirala prvu novu svemirsku raketu od sovjetskog doba

(FILES) A file picture taken on April 12, 2013, shows Russian President Vladimir Putin attending a communication session with the International Space Station (ISS) from the construction new Vosptochny space- vehicle launching site in the Amur Region, about 200 km from Far Eastern city of Blagoveshchensk. The maiden launch of Russia's newest rocket hit a major last-minute snag today forcing authorities to abort the flight in the presence of President Vladimir Putin. AFP PHOTO/RIA NOVOSTI POOL/ /ALEXEI NIKOLSKY
 ALEXEI NIKOLSKY/AFP

MOSKVA - Rusija je u srijedu lansirala prvu novu raketu od sovjetskog doba iz vojne svemirske baze Pleseck na sjeveru zemlje, koja bi trebala prekinuti ovisnost o stranim dobavljačima i kozmodromu u Bajkonuru koji Rusija unajmljuje od Kazahstana.

Prvo lansiranje rakete Angara bilo je u potpunoj suprotnosti prema uživo prenošenom neupjelom pokušaju lansiranja koje je video vezom iz Kremlja pratio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Prvo pokusno lansiranje rakete Angara-1.2PP izvele su snage za svemirsku i zračnu obranu", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Raketa je lansirana u podne po srednjeeuropskom vremenu, a suborbitalni let nad ruskim Arktikom trajao je dvadeset minuta.

Raketa nove generacije, čiji je razvoj trajao više od dvadeset godina, središnji je element Putinova plana da reformira nekoć pionirsku rusku svemirsku industriju i lansira satelite iz novog kozmodroma na ruskom dalekom istoku.

Angara je dizajnirana i sagrađena u cijelosti u Rusiji kako bi se prekinula ovisnost o stranim dobavljačima i kozmodromu u Bajkonuru koji Rusija unajmljuje od Kazahstana.

Raketa, mogući konkurent francuskom Arianespaceu i kalifornijskom proizvođaču SpaceX, namijenjena je prijevozu vojnih i civilnih tereta težine do 25 tona. Ime je dobila po sibirskoj rijeci.

Angara će zamijeniti rusku raketu Proton, koja je u prošlosti doživjela niz kvarova.

Obje rakete proizvela je ista trtka, Svemirski centar Kruničev, pa neki stručnjaci strahuju da će i Angara imati sličnih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14