BACILI TOPOVSKU GRANATU

VIDEO Sukob se razbuktava: Turska odgovorila na novu sirijsku pucnjavu!

 AP Photo

ANKARA - Turska vojska ponovno je u subotu ujutro odgovorila na novu pucnjavu topništa iz Sirije koja je napala njezin teritorij u pokrajini Hatay pri čemu nije bilo žrtava, rečeno je iz službenog izvora.

"Topovska granata pala je u subotu 50 metara unutar turskog teritorija na praznom prostoru udaljenom 700 m od sela Guvecci i 300 metara od policijske postaje", piše u priopćenju administracije Hataya.

Pripadnici sirijske vojske u Aleppu ubili su četiri turska državljanina koja su se borila u redovima pobunjenika. Minobacačima je uništeno sedam putničkih automobila u kojima su se nalazili pobunjenici, a među njima su bila četiri turska državljanina.

Turska vojska odgovorila je na napad, ističe se u tekstu koji dodaje da je paljba bila usmjerena na sirijske ustanike raspoređene na rubu tursko-sirijske granice.

Nakon teške nesreće do koje je došlo u srijedu a koja je stajala života pet turskih civila u pograničnom naselju, Turska sustavno odgovara topničkom paljbom na sirijsku pucnjavu.

Guvecci se nalazi točno na sirijskoj granici. Sukobi preko puta u susjednom sirijskom selu Hirbet al-Jozu suprotstavljaju ustanike Slobodne sirijske vojske i redovnu sirijsku vojsku, objavila je ranije turska novinska agencija Anadolija.

Rusija je u petak pozvala Tursku da ostane mirna i izbjegne bilo kakvu akciju koja bi povećala napetost sa Sirijom nakon niza prekograničnih napada koji su izazvali oštra upozorenja Ankare.

"Izražavamo nadu da će turska strana iskazati suzdržanost i neće poduzeti korake koji bi vodili daljnjem pogoršanju stanja u regiji", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Turski premijer Tayyip Erdogan je u petak izjavio da njegova zemlja ne želi rat sa Sirijom ali da "nije daleko" od njega.

Komentator Deutsche Wellea Bahaeddin Güngör smatra kako u konfliktu sa Sirijom Turska mora ostati razumna i ne poduzimati nikakve samostalne vojne akcije kako ne bi izazvala požar velikih razmjera koji odgovara samo Asadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:40