NAPETA SITUACIJA

VIDEO: SUKOBI NA GRANICI S TURSKOM Džihadisti stežu obruč oko grada, Kurdi se boje novog masakra

Sirijska oporba pozvala je SAD da uz džihadiste bombardiraju i snage odane Bašaru al Asadu
This US Air Forces Central Command photo released by the Defense Video & Imagery Distribution System (DVIDS) shows a US Air Force F-15E Strike Eagle receiving fuel from a KC-135 Stratotanker over northern Iraq after conducting airstrikes in Syria, September 23, 2014. These aircraft were part of a large coalition strike package that was the first to strike ISIL targets in Syria. AFP PHOTO / US Air Force / Senior Airman Matthew Bruch (Released) == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / US Air Forces Central Command via DVIDS / Senior Airman Matthew Bruch" / NO SALES / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
 AFP/YouTube / Public Domain

Zračni napadi koalicije SAD-a, EU i arapskih zemlja na snage radikalnih islamista iz tzv. Islamske države u Iraku i Siriji (zemlje EU ne sudjeluju u napadima na ciljeve u Siriji) nastavljaju se nesmanjenom žestinom.

VIDEO: Snimka prikazuje kako američki avioni pogađaju snage Islamske države koje napadaju kurdske izbjeglice u blizini grada Kobanija, javlja Daily Mail

Od danas se i zrakoplovstvo (neokrznuto škotskim referendumom) Ujedinjenog Kraljevstva priključilo antiterorističkoj koaliciji. No, borbe na terenu ne jenjevaju.

DŽIHADISTI 'Napali su nas kauboji, a mi im pripremamo protuudar diljem svijeta. Rat će trajati desetljećima'

Na horizontu se pomalja nova ratna tragedija kurdskog grada Kobanija na samoj tursko-sirijskoj granici. Borci Islamske države napreduju i samo je pitanje trenuka kada će popustiti to zadnje kurdsko uporište.

Iz grada je u Tursku pobjeglo više od 150 tisuća stanovnika, ali tamošnje vlasti ne dopuštaju Kurdima koji se žele priključiti braniteljima Kobanija da se vrate.

Turska je rasporedila tenkove duž granice i čeka, ali pitanje je hoće li propustiti novi val izbjeglica koji se očekuje ako grad padne u ruke beskrupuloznim borcima tzv. Islamske države.

Kurdske organizacije zovu upomoć te upozoravaju da bi branitelji i preostalo stanovništvo mogli doživjeti groznu sudbinu.

DVOSTRUKA IGRA BRITANIJE Javno za Asada ne žele ni čuti, tajno s njim šuruju mjesecima

Naime, već stižu vijesti o strašnim egzekucijama (odsjecanje glave, nabijanje na kolac) zarobljenih Kurda.

Sirijska radikalna skupina Fronta al Nusri, inače suparnička “Islamskoj državi” (često se oružano sukobljavaju), koja nije cilj koalicijskih zračnih napada, objavila je da se protivi udarima jer “iako to nije rat protiv Fronte al Nusri, to je rat protiv islama”. Predstavnik Fronte pozvao je muslimane diljem svijeta da napadaju zapadnjake i po mogućnosti ciljeve u zapadnim zemljama.

Oglasio se i predstavnik Slobodne sirijske vojske (snage umjerene oporbe) Husam Mari, koji je pozvao SAD i koliciju da, uz to što napadaju položaje “Islamske države”, otpočnu udare i po položajima snaga odanih predsjedniku Bašaru al Asadu.

- ‘Islamska država’ naš je neprijatelj isto toliko koliko i Bašar al Asad - rekao je Mari.

Obama: 'Podcijenili smo Islamsku državu'

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama priznao je u nedjelju da su Sjedinjene Države podcijenile činjenicu da kaos u Siriji može iznjedriti opasne džihadističke skupine poput Islamske države.

Govoreći na kanalu CBS News predsjednik Obama je Siriju nazvao "Ground Zero za džihadiste diljem svijeta". "Čelnik naše obavještajne službe Jim Clapper je priznao da su podcijenili događaje u Siriji", rekao je Obama o ravnatelju američkih obavještajnih službi Clapperu.

Na pitanje je li Washington precijenio sposobnosti i volju iračke vojske da se bori protiv džihadista, američki predsjednik je odgovorio da je to točno.

Ti komentari su izrečeni tijekom emisije "60 minuta" CBS-a koja će biti emitirana u nedjelju navečer.

Obama je ocijenio da se IS jako učvrstio na društvenim mrežama i da u Europi, Americi, Australiji i muslimanskim zemljama privlači nove pristalice.

Dodao je da je dio rješenja tog problema vojni, koji obuhvaća zračne napade koje izvodi antidžihadistička koalicija SAD-a i njihovih saveznika, tijekom kojih bi se IS-u trebali oduzeti teritorij i sredstva.

Obama je dodao da bi Sirija i Irak trebali riješiti svoje političke krize. Irak je nakon odlaska američkih postrojbi podijeljen između sunitskog stanovništva i šijitske vlade, dok u Siriji od 2011. traje krvavi građanski rat. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:20