SVE NAPETIJE NA KRIMU

VIDEO: SVIJET PRED RATOM Putin odgovara Obami: 'Imamo pravo štititi svoje interese!'

 AFP

NOVO 22:50 Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, Samantha Power, zatražila je od UN-a da smjesta pošalje međunarodne promatrače u Ukrajinu.

---------------------------

22:40 Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su telefonski razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Putin je rekao da ima pravo braniti ruske interese na Krimu i u istočnoj Ukrajini. Obama je izrazio zabrinutost zbog ruskih planova za intervencijom u Ukrajini.

Putin je odgovorio da je on zabrinut zbog 'provokativnih zločinačkih' akcija koje poduzimaju desničari i nacionalisti, a koje odobravaju ukrajinske vlasti.

---------------------------

22:20 Ukrajina je službeno zatražila od NATO pakta da 'istraži sve opcije' za zaštitu suverenog teritorija države. Ukrajinski ministar vanjskih poslova izjavio je kako je razgovarao s dužnosnicima SAD-a i EU, te da je potom zatražio pomoć od NATO-a kako bi se Ukrajina obranila od 'ruske agresije'.

---------------------------

21:15 Europu i Sjedinjene Države je u subotu iznenadila najava ruske vojne intervencije u Ukrajini, odluka koju je donio Vladimir Putin unatoč upozorenju Baracka Obame da će ju takva operacija skupo stajati.

"Svi su iznenađeni, svi improviziraju", rezimirao je Francois Heisbourg, stručnjak Francuske zaklade za strateška istraživanja, prenosi AFP.

"Za Europu je to najgora kriza nakon završetka hladnog rata", ocijenio je Joerg Forbring, direktor programa za istočnu Europu za German Mashall Fund.

"Problem je što Putin može puno brže djelovati i postići svoje ciljeve od Washingtona ili Europe. Problem za nas je što ne znamo do kuda želi ići. Moramo brzo misliti i spriječiti sličan scenarij u drugim regijama", rekao je Andy Kuchins, direktor programa Rusija-Euroazija u CSIS-u (Centra za međunarodne strateške studije).

Događaji na Krimu podsjećaju na scenarij iz 2008. u Gruziji. Rezultat kratkog petodnevnog rata je bilo moskovsko priznanje neovisnosti dviju proruskih gruzijskih regija, Južne Osetije i Abhazije i raspoređivanje tisuća ruskih vojnika na tim teritorijima.

Europski diplomatski izvori su ocijenili u petak da Putinu nije u interesu pojačanje napetosti tri mjeseca prije summita G8 u Sočiju.

Za ponedjeljak je sazvan sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu, dok se hitan sastanak Vijeća sigurnosti očekuje u subotu u New Yorku na zahtjev Velike Britanije.

Rusija je stalna članica Vijeća sigurnosti i teško je moguće da će ono postići zajedničko stajalište.

Čini se da ruski predsjednik poigrava živcima Zapadnjaka, dok je Vijeće federacije odobrilo njegov zahtjev za intervencijom ruske vojske u Ukrajini "do normalizacije političkog stanja u toj zemlji". Kremlj je u priopćenju naveo da Vladimir Putin još nije donio odluku.

Stručnjaci naglašavaju da je isključena mogućnost zapadne vojne intervencije, a pritisci na Rusiju mogu biti samo diplomatski i gospodarski.

Ruski senat je ocijenio da je američki predsjednik Barack Obama "prešao crvenu liniju" svojim upozorenjem Moskve i naveo da će od Putina tražiti da opozove ruskog veleposlanika iz Sjedinjenih Država.

---------------------------

21:08 Na zahtjev Latvije i Litve, NATO saziva hitni sastanak, po 4. put u povijesti te organizacije. Ove dvije baltičke države zabrinute su zbog toga što se ruska intervencija u Ukrajini opravdava prisutnošću ruske manjine u toj državi. U Latviji je gotovo 30% stanovništva ruske narodnosti, a u Litvi oko 6%.

---------------------------

20:00 Vršitelj dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandar Turčinov izjavio je kako 'Rusija nema nikakvo opravdanje za svoju agresiju,' i naredio je ukrajinskoj vojsci da se stavi u stanje borbene pripravnosti.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je kako se ruske snage moraju povući u svoje baze na Krimu, te da će bilo kakva dalja vojna intervencija iz Rusije završiti ratom.

18: 27 Nakon uznemirujuće retorike i aktivnost oko Ukrajine, glasnogovornik Kremlja je poručio kako iskreno vjeruje da situacija neće esklairati te da Putin još nije odlučio da li će slati vojne trupe, javlja Reuters.

17:15 Vitalij Kličko pozvao je u subotu na 'generalnu mobilizaciju' nakon što je ruski parlament dozvolio Putinu slanje vojnih trupa u Ukrajinu.

"Kličko poziva na donošenje deklaracije o generalnoj mobilizaciji", stoji u priopćenju njegove stranke UDAR.

Kličko se planira kandidirati za predsjednika Ukrajine na izborima koji će se održati 25. svibnja.

"Parlament od vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga mora zatražiti proglašenje opće mobilizacije nakon početka ruske agresije na Ukrajinu", rekao je Kličko.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u subotu hitnu sjednicu o krizi u Ukrajini nakon što je Rusija objavila planove o slanju oružanih snaga na Krim.









16:25 Ruski parlament odobrio je Putinov zahtjev da krene u vojnu intervenciju u Ukrajini, javlja The Guardian.

-----------------------------------------------------------------

15:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin tražio od parlamenta dopuštenje parlamenta za uporabu ruskih vojnih snaga na teritoriju Ukraine kako bi se normalizirala društvenopolitička situacija u toj zemlji, javlja Itas-Tass, pozivajući se na ured ruskog predsjednika.

"Vezano uz izvanrednu situaciju u Ukrajini, prijetnju životima građana Ruske Federacije, naših sunarodnjaka i pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije na ukrajinskom teritoriju (autonomnoj republici Krim), podnosim prijedlog o upotrebi oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine do normaliziranja društvenopolitičkog stanja u toj zemlji", stoji u priopćenju Kremlja.

U zasebnom priopćenju Kremlja navodi se da je Putin imenovao zamjenika ministra vanjskih poslova Grigorija Karasina za svoga službenog predstavnika koji će nagledati prijedlog u parlamentu.

-----------------------------------------------------------------

14:30 Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov proglasio je u subotu imenovanje krimskog premijera nezakonitim.

-----------------------------------------------------------------

14:25 Nije izgledno da će Ukrajina primiti financijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda prije travnja, izjavio je u subotu ukrajinski ministar financija Oleksander Šlapak.

Ukrajina, koja bi ove godine trebala platiti dodatnih šest milijardi dolara stranog duga, zatražila je od MMF-a financijsku pomoć u iznosu od najmanje 15 milijardi dolara. Predstavnici MMF-a stižu u Kijev sljedeći tjedan.

-----------------------------------------------------------------

14:20 Njemačka kancelarka Angela Merkel zabrinuta je zbog razvoja događaja na Krimu, u govoru održanom u subotu u Berlinu u povodu kulture manifestacije posvećene Europi kojoj je prisustvovao i predsjednik Europske komisije Manuel Barroso koji je pozvao na očuvanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

"Izazovi s kojima je suočeno stanovništvo Krima moraju se riješiti na način da se poštuje jedinstvo i suverenitet Ukrajine. Nadam se da će međunarodna zajednica primijeniti spomenuta načela i zajamčiti mir u regiji, a na taj način i mir u svijetu", rekao je Barroso.

14:15 Proruski aktivisti sukobili su se u subotu s pobornicima novih ukrajinskih vlasti u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu i pokušali su zauzeti sjedište pokrajinske vlasti, prenosi agencija Interfax.

Nekoliko tisuća osoba okupilo se ispred sjedišta guvernera, a neki su i provalili i postavili rusku zastavu.

-----------------------------------------------------------------

NOVO 14:00 Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko u srijedu je rekla kako ne može isključiti mogućnost upućivanja ograničenog broja vojnih snaga na Krim kako bi se zaštitili ruski građani koji žive ondje i baza Crnomoske flote.

Matvijenko nije dala naznake koje bi ukazivali na to da je odluka već donesena, no rekla je da slanje je vojnih snaga moguće nakon što su proruski orijentirane vlasti Krima zatražile pomoć.

-----------------------------------------------------------------

13:55 Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u subotu je potvrdio da je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i pozvao na smirivanje napetosti na ukrajinskom Krimu.

"Razgovarao sam s ministrom Lavrovom i pozvao na smirivanje napetosti na Krimu i poštivanje suverenosti i nezavisnosti Ukrajine", napisao je Hague na Twitteru.









On u nedjelju putuje u Ukrajinu na razgovore s novim ukrajinskim vodstvom, nakon što je premijer David Cameron poručio Moskvi da poštuje poljuljani nacionalni teritorijalni integritet.

Francuska je iznimno zabrinuta zbog izvješća o razmještaju ruskih vojnih snaga na Krimu te poziva sve strane da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli povećati napetosti, rekao je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

I njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u subotu je upozorio kako razvoj događaja u Ukrajini u posljednjih nekoliko sati ocjenjuje opasnim te je pozvao Rusiju da objasni kakve su joj nakane kad je posrijedi razmještaj vojnih snaga na Krimu.

"Stanje na Krimu postaje sve ozbiljnije. Tko god u ovome trenutku na vatru dolije ulje, riječima ili akcijama, svjesno radi na daljnoj eskalaciji stanja ondje. Rusija na Krimu mora raditi na održanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te poštovati sporazume o ruskoj Crnomorskoj floti", kazao je.

"Od Rusije očekujemo da se drži onoga što je javno obećala, a to uključuje potpunu transparentnost kada je posrijedi razmještaj ruskih trupa na Krimu, kao i ciljevi i namjere koji stoje iza toga."

-----------------------------------------------------------------

13:45 Proruske vlasti na Krimu i ruska crnomorska flota suglasile su se da zajednički štite objekte na polutotoku, prenosi u subotu ruska novinska agencija RIA pozivajući se na press službu mornarice.

Krimski premijer Sergej Aksjonov kazao je da ruski vojnici već čuvaju neke zgrade.

Ruska agencija Interfax javlja kako su ukrajinski brodovi, koji su zaduženi za čuvanje granice, stavljeni u subotu u borbenu pripravnost na području Krima i napuštaju bazu kako bi spriječili zauzimanje vojnih baza i brodova.

Agencija citira časnika pograničke službe Sergeja Astakova koji kaže kako su u tom cilju poduzete sve moguće zakonite mjere.

-----------------------------------------------------------------

13:30 Više od 10.000 osoba prosvjedovalo je u subotu u Donjecku, uporištu smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča na istoku Ukrajine, protiv nove vlasti u Kijevu.

"Rusija, Rusija!, uzvikivali su prosvjednici mašući ruskim zastavama dok su na improviziranoj pozornici govornici izjavljivali da podržavaju "težnju Krima da se pripoji Rusiji".

Na zgradi regionalne administracije zavijorila se ruska zastava.

-----------------------------------------------------------------

12:55 Donji dom ruskog parlamenta, Duma, zatražio je od predsjednika Vladimira Putina da poduzme mjere kako bi se stabiliziralo stanje u ukrajinskoj autonomnoj oblasti Krimu, objavila je novinska agencija Interfax, navodeći predsjednika Dume.

"Duma je usvojila tekst... u kojem parlamentarci pozivaju predsjednika da poduzme mjere za stabilizaciju stanja na Krimu i da iskoristi sve raspoložive načine da zaštiti narod na Krimu od tiranije i nasilja", navodi Interfax Sergeja Nariškina.

Duma je također zaključila da je trenutno nemoguće provesti u Ukrajini legitimne i demokratske izbore, dodaje Interfax.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je priopćilo kako je Moskva iznimno zabrinuta zbog nedavnih događanja na Krimu koja potvrđuju želju kijevskih političara da destabiliziraju stanje na poluotoku. "U Rusiji, iznimno smo zabrinuti zbog nedavnih događanja na Krimu", kaže u priopćenju ministarstvo vanjskih poslova.

NAORUŽANI MUŠKARCI PATROLIRAJU ISPRED KRIMSKOG PARLAMENTA U SIMFEROPOLU

-----------------------------------------------------------------

12:45 Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski u subotu je u Teheranu objavio da skraćuje svoj posjet Iranu zbog "kritične" situacije na Krimu, javljaju agencije.

"Moram skratiti posjet Iranu zbog razvoja događaja u Ukrajini i moram se vratiti u Poljsku...Stanje na Krimu je postalo kritičnije", izjavio je Sikorski na konferenciji za novinare sa svojim iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom.

"Jedina smo zemlja čiji konzulat još funkcionira na Krimu, ali nažalost, potvrđeno je da su i tamo ruske snage. Pomno pratimo razvoj situacije", dodao je Sikorski koji se u Iranu trebao zadržati četiri dana.

Varšava je u subotu u priopćenju pozvala na prestanak "provokacijskih kretanja" oružanih snaga na Krimu.

"Pozivamo na prestanak provokativnih kretanja oružanih snaga na poluotoku Krimu. Sve odluke koje se trenutno donose, među kojima i one vojnog karaktera, mogle bi imati nepopravljive posljedice po međunarodni poredak", upozorava Varšava.

Još jednom je pozvala sve zemlje potpisnice Memoranduma iz Budimpešte 1994., Rusiju, SAD i Veliki Britaniju, na poštivanje obveza vezanih uz nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

-----------------------------------------------------------------

12:10 Situacija na Krimu sve je napetija. Ruske snage preuzele su kontrolu nad još jednom vojnom bazom, nakon Belbeka i Simferpola, dok Gazprom prijeti Ukrajini zbog velikog duga za plin.

Ruska tvrtka Gazprom objavila je da Ukrajina ima "ogroman" dug za neplaćeni plin Rusiji u iznosu od 1,55 milijarda dolara, ističući da bi povlaštena cijena koju je Rusija dala Kijevu mogla biti dovedena u pitanje.

Prosvjed ispred ruskog veleposlanstva u Kijevu

- Imamo dobre odnose s Ukrajinom, tranzit funkcionira, samo treba platiti plin. Zasad zaostatak plaćanja iznosi 1,549 milijarda dolara", izjavio je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprjanov agenciji Ria Novosti.

"Takvim načinom plaćanja i ispunjavanja obaveza Ukrajina vjerojatno neće moći zadržati povlaštenu cijenu u kojoj trenutno uživa za ruski plin", dodao je on.

-----------------------------------------------------------------

11:55 Vrhovno vijeće Autonomne Republike Krim formiralo je lokalnu specijalnu policijsku jedinicu Berkut koje će čuvati javni red i mir na poluotoku, javljaju agencije.

Berkutovci su bili pripadnici ukrajinskih specijalnih policijskih snaga koje su raspuštene odlukom nove vlasti u Ukrajini.

-----------------------------------------------------------------

11:45 Referendum o statusu Krima održat će se 30. ožujka, dva mjeseca ranije nego je prvtno planirano, javlja RIA Novosti.

-----------------------------------------------------------------

10:30 Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u subotu je rekao da je Ukrajina odbila "silom" odgovoriti na ruske "provokacije", aludirajući na razmještanje ruskih vojnika na području autonomne oblasti Krima, izvješćuje AFP.

"Neprimjerena nazočnost ruskih vojnika na Krimu predstavlja provokaciju, ali pokušaji da se Ukrajinu navede da odgovori silom su propali", kazao je Jacenjuk, otvarajući sastanak vlade. Jacenjuk je pozvao Rusiju da zaustavi pokretanje vojnih snaga na Krimu.

Ukrajinski ministar obrane Igor Peniuk rekao je u subotu da je Rusija "nedavno" poslala dodatnih 6.000 osoba u Ukrajinu, te da je ukrajinska vojska u stanju visoke pripravnosti na Krimu.

Po agenciji France presse, deseci naoružanih muškaraca u uniformama ali bez znakovlja u subotu svrše ophodnje po Simferopolju te su zauzeli položaje uz parlament u tom gradu. Postavljene su i dvije strojnice kako bi se mogla braniti zgrada parlamenta.

Kijev osuđuje "oružanu rusku invaziju" na Krimu, rusofonom poluotoku na jugu Ukrajine na kojem je stacionirana moćna ruska Crnomorska flota i na kojem su uzavrele ruske separatističke težnje.

-----------------------------------------------------------------

MOSKVA - Novi premijer na Krimu pozvao je u subotu predsjednika Rusije Vladimira Putina da pomogne kako bi se ponovno uspostavio mir u toj autonomnoj pokrajini na jugu Ukrajine, dok je Rusija kazala da neće ignorirati pozive s Krima.

"Uzimajući u obzir moju odgovornost za život i sigurnost građana, tražim od ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne kako bi se osigurao mir na teritoriju Krima", rekao je Sergej Aksionov, imenovan nakon što su u četvrtak zastupnici smijenili lokalnu vladu, u govoru koji je prenijela ruska državna televizija.

Regionalni parlament na Krimu formirao je novu vladu u petak, a novi proruski premijer Aksionov odmah je dao svoju potporu bivšem predsjedniku Viktoru Janukoviču, koji se nalazi u Rusiji, naglašavajući da ga smatra legitimnim ukrajinskim čelnikom.

"Rusija neće ignorirati taj zahtjev (za pomoć)", rekao je dužnosnik administracije ruskog predsjednika za agenciju Ria Novosti.

Zračna luka u Simferopolu, glavnom gradu Autonomne republike Krim, bit će zatvoren danas do 17 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekao je za rusku agenciju Itar-Tass predstavnik te zračne luke, ne navodeći razloge za to.

I drugi dužnosnik je rekao da je zračni prostor iznad Krima zatvoren za sve letove, do danas do 19 sati po lokalnom vremenu.

Također, ukrajinski nacionalni telekom operater "Ukrtelekom" je priopćio da je izgubio vezu izmedju poluotoka Krim i ostatka Ukrajine, jer su oštećeni optički kablovi, javila je agencija Interfaks-Ukrajina.

- Kao rezultat djelovanja nepoznatih ljudi, oštećeni su optički kablovi, pa je telefonski i internetski promet na poluotoku Krim gotovo potpuno obustavljen - saopštila je ta tvrtka.

NA KRIM STIGLO 2000 RUSA Obama upozorio Moskvu: 'Bit će posljedica ako vojno intervenirate'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:18