'NAJTEŽE POGLAVLJE SRPSKE MRAČNE POVIJESTI JE ZATVORENO'

VIDEO Tadić: Pritisci iz inozemstva nemaju veze s uhićenjima, to su bile naše moralne obveze

Srpski je predsjednik odmah oštro demantirao da je Srbija znala gdje se Goran Hadžić nalazi te da ga je država štitila
Serbian President Boris Tadic delivers a speech after he was offered the Steiger Award 2010 on March 13, 2010 in Bochum, western Germany. The prize is given yearly since 2005 in different categories to personalities of the public life for their outstanding contribution to tolerance, charity, music, film, media, sports, environment and the growing together of the European Union. AFP PHOTO DDP/ JENS SCHLUETER GERMANY OUT
 AFP

BEOGRAD - Danas u 8,24 sati uhićen je Goran Hadžić čime je Srbija završila jedno od najtežih poglavlja u suradnji s Haaškim sudom. Srbija će nastaviti ispunjavati svoje međunarodne obveze - izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić na izvanrednoj novinskoj konferenciji povodom uhićenja posljednjeg haaškog bjegunca.

Dodao je i kako je time Srbija izvršila svoju zakonsku obavezu i moralna dužnost.

Srpski je predsjednik posebno čestitao pripadnicima Sigurnosno-informativne agencije koji su izvršili uhićenje, no o detaljima nije mogao govoriti jer je za to zaslužan Akcijski tim.

Srbija: Goran Hadžić uhićen kod sela Krušedol! Već je u pritvoru u Beogradu

- Dovršetak istraga u slučajevima Ratka Mladića i Gorana Hadžića otkrit će tko je sve pomagao ratnim zločincima u bijegu - istaknuo je Tadić te dodao kako je Srbija na njihovom hvatanju naporno radila tri godine, no rad se isplatio.

Tadić je odmah oštro demantirao da je Srbija znala gdje se Goran Hadžić nalazi te da ga je država štitila, kao i informaciju da je Hadžić ranije uhićen. Naglasio je i kako posljednji haaški bjegunac nije uhvaćen između manastira Krušedol te vojnog objekta čime je demantirao pomoć crkve ili vojske u Hadžićevom bijegu.

- Zatvorili smo tešku i krvavu stranicu naše povijesti. Što se tiče EU, gledam ravno u oči moje europske sugovornike i nadam se da će oni sada učiniti ono što su rekli kada su gledali u oči. Od EU ne očekujem ništa posebno, uhićenje haških bjegunaca je bila naša obaveza i mi smo to učinili - objasnio je Tadić.

Na novinarsko pitanje hoće li sada dobivanje kandidature i datuma za početak pregovora s EU biti 'lak zadatak', Tadić je odgovorio kako 'neće'.

- To je vezano i za naše unutrašnje reforme. Imamo akcijski plan koji treba dati dobre rezultate do rujna. Nakon toga možemo očekivati datum pregovora. EU je u krizi i to nije dobar trenutak za proces proširenja. Ipak, mislim da bi bila tragična greška kada bi proces proširenja bio zaustavljen zbog krize. Pritisci iz inozemstva na Srbiju u vezi s uhićenjima Karadžića, Mladića ili Hadžića nisu imali nikakav utjecaj. Ovo je strogo naša zadaća. Nas su u ovome rukovodile samo moralne obaveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:52