POSTAVILI EKPLOZIVE NAOKOLO

VIDEO: TERORISTI ISLAMSKE DRŽAVE DIGLI U ZRAK PLINSKO POSTOJENJE INA-e U SIRIJI? Snimku su objavili, službene potvrde nema...

 Twitter

Teroristi Islamske države navodno su digli u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa, nakon što su oko postrojenja i u njemu postavili eksplozive.

Snimku su objavili na društvenim mrežama, no o tome nema službene potvrde.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama, INA je od 1998. godine sudjelovala u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Siriji temeljem potpisanih Sporazuma o podjeli proizvodnje (PSA). Kompleksna politička situacija u Siriji utjecala je na položaj Ine na blokovima Aphamia i Hayan, a nakon objave 'više sile' 26. veljače 2012. godine sve aktivnosti na spomenutim blokovima su suspendirane dok se okolnosti ne promijene.

Također, INA na svojim stranicama piše kako je zahvaljujući istraživanjima na bloku Hayan, koja su provođena temeljem prvog potpisanog PSA iz 1998., INA je objavila šest komercijalnih otkrića (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur) sa značajnim nalazištima rezervi nafte, kondenzata i plina. Kako bi se na tom prostoru mogle provoditi naftne operacije osnovana je kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), zajednička kompanija Ine (izvođač) i GPC-a (General Petroleum Company), no zbog objave 'više sile' Inina djelatnost na polju Hayan trajala je samo 57 dana u 2012. godini.

 

O mogućnosti da INA proda ili vrati svoja naftna polja u Siriji te da to bude model otkupa dionica Ine od MOL-a iz INA-e su nedavno kazali kako, tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, a Inini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, mogu početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete.

Naime, uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2021 21:49