ŠIRENJE NESTABILNOSTI

VIDEO Teroristi uništili plinovod kojim Egipat opskrbljuje Izrael i Jordan

Vojska i vatrogasci poduzima sve kako bi spriječila širenje požara koji je trajao tri sata. Nije poznato ima li napad veze s prosvjedima protiv Mubaraka
 AP

KAIRO - Plinovod koji ide preko sjevernog dijela Sinaja u Egiptu i služi za opskrbu plinom Izraela i Jordana uništen je rano jutros u terorističkom napadu.

Do napada je došlo u gradu Lihfen u sinajskom području Sheikh Zuwayed. Vojska i vatrogasci poduzimaju sve kako bi spriječili širenje vatre. Isto tako, zatvoren je glavni izvor plina iz kojeg se šalje najviše sirovine u plinovod.

Iako je u sabotaži korištena vrlo malo količinina eksploziva, izraelski radio koji se poziva na izvore u egiptaskoj vladi ističe, kako je vatra trajala tri sata. Još uvijek nije poznato je li uništenje plinovoda povezano s prosvjednima protiv 30-godišnjeg režima egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka koji su ušli u 12 dan.

Još u lipnju naoružana skupina beduina zaprijetila je napadom na plinovod, ističu dužnosnici službe sigurnosti, nakon čega je pojačano osiguranje oko ranjihiv dijelova infrastrukture te terminala. Odnosi s nekadašnjim lokalnim namadima vrlo su zategnuti, a beduini se često žalo na diskriminaciju i napastovanje.

Egipat opskrbljuje Izrael s čak 40 posto njegovih potreba plinom. U prosincu su dvije zemlje potpisale 20-godišnji ugovor vrijedan 10 milijardi dolara vezan uz izraelski uvoz egipatskog plina. Napad je uslijedio nakon što je službeni Izrael izjavio kako strahuje da bi nemiri u Egiptu mogli negativno utjecati na opskrbu plinom.

- Ponovo shvaćamo kako Srednji istok nije stabilna regija. Moramo poduzeti određene korake koji će osigurati našu energetsku samostalnost bez oslanjanja na zemlje u susjedstvu - izjavio je izraelski ministar nacionalne infrastrukture Uzi Landau.

U atentatu na Omara Sulejmana poginula dvojica tjelohranitelja

KAIRO - Egipatski i američki vladini dužnosnici pokušali su zataškati informaciju da je nedavno pokušan atentat na novoizabranog potpredsjednika Egipta Omara Sulejmana.

U pokušaju Sulejmanova ubojstva prije nekoliko dana smrtno su stradala i dvojica njegovih tjelohranitelja, javlja Fox News. Vlade su pokušale cijeli slučaj prikriti kako ne bi došlo do još većih nemira na ulicama gradova.

Situacija u Egiptu nije se promijenila niti početkom 12. dana velikih prosvjeda kojima nezadovoljni građani žele okončati 30-godišnju vladavinu predsjednika Hosnija Mubaraka. Držvna je televizija javila kako je Mubarak danas održao sastanak s članovima svog obnovljenog kabineta, no još uvijek nema naznaka njgovog povlačenja s vlasti.

U međuvremenu, teroristički napad na plinovod u sinajskom području Egipta u potpunosti je obustavio isporuku plina Izraelu.

Mubarak nije odustao od vlasti niti u petak nakon najnovijeg prosvjeda na kairskom trgu Tahrir te u Aleksandriji. Već početkom subote mogla se čuti pucnjava u samom središtu grada, no za sada nema vijesti o poginulima ili ranjenima. Nagađa se kako se radi o upozorenjima vojske koja pokušava razdvojiti prosvjednike i pristaše Mubarak.

Iako se vojska ne miješa u sukob prosvjednika i pristaša Mubaraka, svojom pristunošću održava red. Neki su se demostranti sjeli oko tenkova kako bi spriječili moguće povlačenje vojske čime bi zagovaratelji Mubarakova odlaska ponovo postali ranjiva meta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:09