PRAVNA BITKA

VIDEO: 'TRAŽIM PRAVDU ZA ČOVJEKA IZ NAZARETA!' Kenijac tuži Izrael i Italiju Haagu jer su razapeli Isusa i kršili njegova ljudska prava

Osim Italije i Izraela, Dola tuži i Poncija Pilata i cara Tiberija, kao i kralja Heroda

Kenijski odvjetnik podnio je tužbu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu zbog “nezakonitog suđenja i raspeća Isusa Krista”, a među onima koje smatra odgovornima za to su i Država Izrael te Italija.

Kako je objavio The Jerusalem Post, Dola Indidis, nekadašnji glasnogovornik kenijskoga Ministarstva pravosuđa , pokušava tužiti redom: rimskog cara Tiberija koji je vladao imperijem u vrijeme Isusova raspeća, rimskog namjesnika u Judeji Poncija Pilata, židovskog kralja Heroda te Izrael i Italiju. Kako je rekao, svjestan je da te osobe nisu žive već 2000 godina, ali vlade u čije su ime djelovale moraju biti odgovorne za nezakonito suđenje.

Zlostavljan na suđenju

- Podnio sam tužbu jer mi je dužnost zaštititi dignitet Isusa i pred ICJ tražim pravdu za čovjeka iz Nazareta. Selektivno i nezakonito suđenje povrijedilo je njegova ljudska prava pravnim nepravilnostima, zloporabom službenih dužnosti i prejudiciranjem - rekao je Indidis.

Kenijski odvjetnik naveo je Izrael i Italiju u tužbi jer su dvije države u svoje pravne sustave inkorporirale rimsko pravo koje je bilo na snazi u vrijeme raspeća. Prema njegovu mišljenju, metode ispitivanja tijekom suđenja Isusu bile su nezakonite, kao i saslušanje, izricanje kazne, sama kazna te informacije koje su presudile za njegovu smrt. Odvjetnik je također podsjetio da je Isus na suđenju bio zlostavljan. Cijeli slučaj Indidis je prvo podigao pred visokim sudom u rodnoj državi gdje su ga odbili. Sad se odlučio obratiti višoj sudskoj instanci, i to međunarodnoj. Odvjetnik, koji je katolik po vjeri, želi da se utvrdi za koje je zločine Isus osuđen te da su procedure pred rimskim sudom bile “pravno ništavne, kako onda tako i poslije”.

Teološke teškoće

Iako je Indidis uvjeren u ispravnost tužbe te se nada da će ona biti riješena “tijekom njegova života”, ICJ je poručio kako “nema načina” da bi je oni mogli razmotriti. Indidisov je postupak naišao i na teološke teškoće. Glasnogovornik Nadbiskupije u Nairobiju, o. Maloba Wesonga, izjavio je kako ta tužba besmislena.

- Kao što znamo, to su se suđenje i presuda morali dogoditi. Moramo razumjeti da Isus nije bio ranjiv i da mi kao ljudi ne možemo činiti pravdu Bogu - objasnio je Wesonga ono što je jasno svakom vjerniku, osim Indidisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:24