StoryEditor
MONUMENTALNI USPJEH

VIDEO: TREĆA DRŽAVA KOJA ĆE 'OSVOJITI MJESEC' Kina u svemir lansirala vozilo nazvano 'Zec od žada'

 AFP

PEKING - Kina je u ponedjeljak rano ujutro lansirala raketu koja na Mjesec nosi daljinski upravljano istraživačko vozilo koje je nazvala Zec od žada, po snimkama objavljenim na državnoj televiziji CCTV-u.

Raketa je poletjela u 1,30 sati (nedjelja u 18.30 sati po srednjoeuropskome vremenu) iz baze za lansiranje satelita Xichang, na jugozapadu zemlje. Ta misija Chang'e-3 označava ključnu etapu u ambicioznom kineskom svemirskom programu.

Kina će ovim letom na Mjesec ostvariti svoje prvo "meko" prizemljenje. Tako će postati treća zemlja, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je uspjela u tom izazovu.

Zec od žada je lunarni rover sa šest kotača čije je ime uzeto iz kineske mitologije. Ako se sve završi dobro, trebao bi se iskrcati sredinom prosinca.

Vozilo će obavljati znanstvene analize, napose geološke. Opremljen solarnim pločama za opskrbu energijom, na Zemlju će slati i trodimenzionalne fotografije Mjeseca.

Ovo vozilo za sve vrste terena bit će operativno tri mjeseca tijekom kojih će se kretati najvećom brzinom od 200 metara na sat.

Kina izdvaja milijarde dolara za osvajanje svemira koje shvaća kao potvrdu svoje nove moći pod vodstvom Komunističke partije. Svemirski program je dio "kineskog sna", glavnog slogana predsjednika Xi Jinping.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2020 21:58