NOVI GAF

VIDEO: TRUMP IZAZVAO SABLAZAN Podijelio snimke jedne od najrigidnijih organizacija koje mrze muslimane, osuđuje ga cijeli svijet

 
 Profimedia, Newscom

Američki predsjednik Donald Trump proslijedio je na svoj Twitter račun poruku koju je emitirao čelnik radikalno desne britanske stranke i koja vrijeđa muslimane.

Skupina “Britanija prvo” protivi se svim oblicima migracije, a posebno dolasku muslimana. Jayda Fransen, zamjenica predsjednika te skupine, objavila je video koji pokazuje skupinu ljudi, za koje tvrdi da su muslimani, kako premlaćuju dječaka nasmrt te još jedan video u kojem uništavaju kip Djevice Marije. Fransen tvrdi da je video stigao iz različitih izvora na njezinu stranicu na jednoj od društvenih mreža.

Jayda Fransen dobro je poznata britanskoj policiji jer je ovaj mjesec proglašena krivom za zlostavljanje jedne muslimanke koja je nosila hidžab. Prošli je tjedan, pak, prijavljena u Sjevernoj Irskoj jer je na skupu u Belfastu prijetila i vrijeđala u svom govoru. Fransen je više nego zadovoljna činjenicom da je Trump pregledao njezin video.

U reakciji na Trumpovu objavu na Twitteru, službeni glasnogovornik britanske premijerke Therese May kazao je da je "bilo pogrešno od predsjednika da to učini", prenosi BBC.

Do trenutka zaključenja ovog članka nije se oglasio ni sam Trump, ni Bijela kuća. Može se očekivati isprika tipa “slučajno”, ali pravo je pitanje zašto američki predsjednik uopće pregledava uratke koji se hvale antiislamizmom. No, njegov protumuslimanski stav je više nego poznat, kao i njegova sklonost bjelačkim suprematističkim skupinama. A ovoj ga je poruci svakako privuklo i ime skupine: “Britanija prvo” njemu je vjerojatno jednako draga kao i “Amerika prvo”, što je jedina njegova stvarno definirana politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:34