KRŠ I LOM

VIDEO: TSUNAMI POHARAO JEDNO OD NAJZABAČENIJIH MJESTA NA SVIJETU Cijelo selo izbrisano s lica zemlje, četiri osobe nestale, valove uzrokovao potres

 YOUTUBE

Četiri osobe su nestale nakon što je tsunami pogodio obalu udaljenog mjesta na otoku Grenlandu protekloga vikenda.

Danski mediji javljaju kako je valove koji su poplavili obalu u subotu vjerojatno izazvao potres. Naime, u tome području zabilježen je potres magnitude 4, o čemu je izvijestila danska agencija Ritzau.

Grenlandska policija zasad nije izvijestila o mogućim uzrocima tsunamija.

Vlada Grenlanda izvijestila je da je poplavljeno selo Nuugaatsiaq na sjeverozapadu otoka, dok su tsunamijem pogođena još dva naselja u istom području, Uummannaq i Illorsuit. Poplavljeno selo je evakuirano, no četiri se osobe još uvijek smatraju nestalima.

Danska je na Grenland uputila jedinice za hitna stanja kao ispomoć grenlandskoj policiji.

Viša suradnica na grendlandskoj Institutu za geologiju Trine Dahl Jensen tvrdi da su već imali slučajeve poplavljenih naselja zbog tsunamija.

Grenland je autonomni teritorij Danske i najveći je otok na svijetu.

Tsunamiji nastaju nakon što potresi uzburkaju oceansko dno uslijed kojega nastaju klizišta. Tijekom potresa velik dio oceanskog dna se podiže ili spušta, a također se podiže i spušta voda. Kada se voda spušta na morsku razinu nastaje dugi morski val koji krene prema obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:22