'TO NIJE SILOVANJE'

VIDEO: U izbjegličkom kampu suprugu militanta ISIS-a pitali što misli o silovanju ratnih zarobljenica, njezin odgovor šokirao je novinare

 
 Afarin Mamosta / TWITTER

Neidentificirana članica tzv. Islamske države (IS), prema pisanju Daily Maila, supruga IS-ovog borca, tvrdi da se pripadnice jazidske manjine smiju uzimati kao seksualno robinje i silovati jer u Kur'anu piše da su ratni zarobljenici "imovina". Neidentificirana žena svoje je stajalište otkrila tijekom razgovora s drugom ženom koji je snimljen putem mobitela.

Članica IS-a svoju je interpretaciju Kur'ana ponudila kao opravdanje za silovanje i ubijanje pripadnica jazidske manjine koje su zarobljene i pretvorene u seksualne robinje. Dodala je da se s njima može postupati na isti način na koji se postupa s predmetima jer Kur'an kaže da su ratni zarobljenici "imovina".

"One su bila ratne zarobljenice i postale su robinje. Stoji u Kur'anu. One su imovina pa ih prema islamu možete koristiti. To nije silovanje zato što su one vaša imovina, vaše robinje. Ako tako piše u Kur'anu, tko sam ja to dovodim u pitanje", rekla je žena obučena u crni nikad i s naočalama na očima. Vjeruje se da žena nije ni Iračanka ni Sirijka te da je izjave dala u izbjegličkom kampu pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

No, kada je pritisnuta da kaže piše li tako što baš tim riječima u Kur'anu, žena se nasmijala i rekla da "ne zna puno" o svetoj knjizi Islama.

Naime, u 33. ajetu 24. sure koja nosi naziv Svjetlost (An-Nur na arapskom), stoji sljedeće: "Ne silite svojih robinja na prostituciju, da biste sebi pribavili dobra ovoga svijeta, a dok one žele ostati Časne."

Nadalje, 8. ajet 76. sure koja nosi naziv Čovjek (Al-Insan na arapskom), stoji sljedeće: "Oni su hranili siromašne, siročad i zarobljenike, za ljubav Allahovu."

Neki učenjaci islama, međutim, tvrde da određene ajeti opravdavaju držanje robinja.

Borci IS-a 2014. su godine osvojili mjesto Sindžar na sjeveru Iraka, mjesto gdje su u velikoj mjeri živjeli Jazidi, religiozna sekta koju IS smatra krivovjernicima. Prema stajalištu Ujedinjenih naroda, IS je tijekom i nakon osvajanja Sindžara zarobio mlade jazidske djevojke te ih je pretvorio u "supruge". Tisuće jazidskih žena pretvoreno je u seksualno roblje, a jedna je tijekom svog zatočeništva promijenila čak 17 "vlasnika". Prije nego što je pobjegla iz zatočeništva tjerali su je da jede travu, a jedan od njezinih vlasnika zaključavao bi je u kuću bez hrane i četiri dana dok se borio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:49