LOV NA DJECU-VJEŠTICE

VIDEO U Nigeriji vjeruju da djeca VJEŠTIČARE pa ih ubijaju, pokapaju žive, kupaju u kiselini.. Svećenik priznao da je ubio stotinu djece!

ZAGREB - Sve je više djece u Nigeriji mučeno, napušteno, diskriminirano ili ubijeno zbog duboko ukorijenjenog vjerovanja u dječje 'vještičarenje', upozorava humanitarna organizacija Stepping Stones Nigeria.

Na tisuće djece, najčešće one na egzistencijalnom rubu, postalo je žrtvama nesvakidašnjeg zločina u Nigeriji, koje utočište ima u zaostalom vjerovanju. Riječ je ubojstvima i zlostavljanju djece, kojega potiču lokalni svećenici, nakon što ih proglase vješticama.

Zbog navodnih magijskih moći djecu odvode u šumu, gdje ih ubijaju, kupaju u kiselini, truju, žive pokapaju ili stavljaju u lance i muče u crkvama kako bi od njih izvukli "priznanje".

Humanitarni radnici naglašavaju ulogu pojedinih samozvanih kršćanskih svećenika u Nigeriji koji, uglavnom zbog materijalne koristi i osobne promocije, proglašavaju djecu vješcima.

U dokumentarnom filmu "Povratak afričkoj djeci vješcima", emitiranom 2009. godine, a koji se sada može pogledati na YouTubeu, prikazan je jedan od tih svećenika u bijeloj odori koji otvoreno priznaje kako je ubio preko 100 ljudi zbog sumnje da su vještice.

Vjeruje se kako dječje vještičarenje potiče od tvrdnje da se na nekoga mogu baciti čini preko hrane i pića, pa prema tome osoba zadobija moć izazivanja raznih bolesti, poput side, malarije, hepatitisa, tifusa i tumora.

Djeca su posebno na meti lovaca na vještice jer se smatra da su dječje duše podložnije magiji i da zato ona kod njih brže djeluje.

Istraživanje koje su sproveli humanitarni radnici pokazalo je da je vjerovanje u dječje vještičarenje u Delti Nigera povezano sa gledanjem nigerijskih filmova. Riječ je o široko dostupnim filmovina koje gleda ogromna većina stanovnika ove regije, a mnogi od tih filmova promoviraju lov na vještice.

U proteklom desetljeću gotovo je 15.000 djece optuženo za vještačenje, dok ih je tisuću ubijeno.

Ona djeca koja prežive zlostavljanje pronalaze siguran krov nad glavom u prihvatilištima poput Mreže za prava i rehabilitaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:50