EKONOMIJA

VIDEO: U PITANJU SU MILIJARDE! Promjene u Europi mogle bi pokopati jednog od najpopularnijih proizvođača automobila

 
 Škoda / Škoda Auto a.s.

Nekada su Britanci rado zbijali šale o Škodinim modelima, no od 1991. godine kada je Škodu kupio Volkswagen, češka marka je do danas na Otoku stekla status jedne od najpopularnijih među vozačima.

Anti-Brexit protesters gather opposite the Houses of Parliament, in London, Britain, March 18, 2019. REUTERS/Toby Melville
REUTERS

Zahvaljujući sjajnom omjeru cijene, kvalitete i pouzdanosti, Škoda je osvojila Britance, no izlazak Velike Britanije iz EU mogao bi zadati težak udarac marki, te posredno cijelom češkom gospodarstvu javlja agencija AFP. “Sve ovisi o načinu na koju će Velika Britanija izaći iz EU, no kako god bilo, već se može govoriti o milijardama kruna gubitka u češkoj autoindustriji” izjavio je češki ekonomist David Marek.

Škoda

Britanski zakonodavci su glasovali za odgodu Brexita, no još uvijek je moguć težak izlazak iz Unije, a ako velika Britanija napusti Uniju bez dogovora mogla bi postaviti visoke carine na uvoz roba kao što su automobili. Škoda godišnje u Veliku Britaniju izveze oko 80.000 automobila što iznosi 10 posto ukupne proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:15