IZRAELCI PROGLASILI VOJNU ZONU

VIDEO: U POJASU GAZE SITUACIJA JE VAN KONTROLE! Stotine ozlijeđenih u sukobima s izraelskom vojskom, ima i mrtvih!

 
 Mohammed Salem / REUTERS

Tisuće Palestinaca iz Pojasa Gaze okupile su se u petak na prosvjedima na više mjesta kod granice s Izraelom i pritom su izbili sukobi s izraelskim vojnicima.

Kako javlja BBC, najmanje petero ljudi je poginulo, a više od 350 ih je ozlijeđeno u sukobu s izraelskim vojnicima.

Rano u petak, prije početka prosvjeda, jedan palestinski poljoprivrednik poginuo je u izraelskom topničkom napadu na jugu pojasa Gaze, objavilo je mjesno ministarstvo zdravlja.

Prosvjednici su se okupili na više mjesta duž granice u povodu protestnog pokreta nazvanog "Veliki marš povratka" koji bi trebao trajati šest tjedana i kojim se traži "pravo na povratak" palestinskih izbjeglica i osuđuje stroga izraelska blokada Gaze.

Prvi dan pokreta poklopio se s Danom zemlje, kojim se svake godine odaje počast izraelskim Arapima ubijenima 1976. tijekom prosvjeda protiv konfiskacije njihova zemljišta.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da tisuće Palestinaca sudjeluju na prosvjedima na šest lokacija u Pojasu Gaze. Po njegovim riječima, izraelske vojnike napadaju zapaljenim gumama i kamenjem. "Izraelska vojska uspostavila je oko Pojasa Gaze zatvorenu vojnu zonu i za sve aktivnosti u tom sektoru potrebno je njezino odobrenje", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:15