LICE PIJANE VOŽNJE

VIDEO: UMRLA JACQUI SABURIDO Bila je simbol osvještenja pred opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola

 
 Profimedia, Zuma Press - Archive

Jacqui Saburido, žena čije je unakaženo lice postalo simbolom opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola nakon što je pretrpjela stravične opekline u automobilskoj nesreći 1999. godine, umrla je od karcinoma u 40. godini u Gvatemali, javlja BBC.

Saburido je 1999. godine imala 20 godina kada se s četvero prijatelja automobilom vraćala kući s rođendanske proslave u Austinu u Teksasu, kada je na njihov automobile iz suprotne trake naletio automobile koji je vozio alkoholizirani vozač, navodi Teksaški prometni odjel u kampanji “Lica pijane vožnje”.

Dvoje putnika u automobilu je poginulo ne licu mjesta, a Saburido koja je sjedila na suvozačevom sjedalu pretrpjela je opekline trećeg stupnja na 60 posto tijela nakon što se automobil zapalio.

youtube screenshot

Jacqui je nakon nesreće operirana preko stotinu puta kako bi joj se sanirale ozlijede lica, a s obzirom na to da je nesretna djevojka iz Caracasa u Venezueli u vrijeme sudara u Sjedinjenim Državama boravila tek mjesec dana, nije imala nikakvo zdravstveno osiguranje. Medicinski računi svih operacija premašili su cifru od 5 milijuna dolara.

Vozač drugog vozila, tada 18-godišnji Reggie Stephey, osuđen je po dvije točke za ubojstva iz nehata i osuđen je na sedam godina robije. Iz zatvora je izašao 2008. godine.

Nakon sudara, Saburido je postala zagovornik kampanje protiv vožnje pod utjecajem alkohola u Teksaškom prometnom odjelu bezbroj puta nastupajući u školama i drugim obrazovnim institucijama koristeći svoj zapanjujući izgled. Također, dvaput se pojavila kao gost u showu Oprah Winfrey.

- Čak i ako to znači sjediti ovdje ispred kamere bez ušiju, bez nosa, bez obrva, bez kose, učinit ću to tisuću puta ako će to nekome pomoći da donese mudru odluku da ne sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola, rekla je Saburido u jednom od brojnih javnih nastupa nakon nesreće.

- Ovo je dio moje misije ovdje na Zemlji, dodala je u video u kampanji “Lica pijane vožnje”.

- Ako ovo lice i ovo tijelo mogu pomoći drugima, zašto ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:18