BURNE REAKCIJE

VIDEO: 'UNIŠTILI SE TVRTKU ZA 108 SEKUNDI' Kako je Gillette novom reklamom razbjesnio dio svoje klijentele: 'Ma, kakve ovo veze ima sa žiletima?!'

 

Tvrtka Gillette našla se u nemalim problemima nakon što je plasirala novu reklamu koja podsjeća na brojne probleme koji se vežu uz muškarce 21. stoljeća.

Dio muške populacije je bijesan, s obzirom na to da se u reklami nalazi kritika seksizma, seksualnog nasilja, ali i pretjeranog maskuliniteta te vršnjačkog nasilja. Poznata, čak trideset godina stara Gilletteova krilatica “Najbolje što muškarac može dobiti” pretvorena je tim povodom u pitanje “Je li ovo najbolje što muškarac može postati?”.

Nadalje, spomenuta reklama Gillettea prikazuje i videoisječke vezane za #MeToo pokret, koji je raskrinkao neke muškarce kao seksualne predatore, od kojih je najpoznatiji filmski producent Harvey Weinstein. Tu su i slike muškaraca u filmovima koji prikazuju seksizam ili nasilje, a glas u offu govori “Bullying, MeToo pokret protiv seksualnog nasilja, toksični maskulinitet, je li to najbolje što muškarac može postati?”.

Očekivano, reklama se našla na udaru kritika, a Gilletteova klijentela tvrtku optužuje da je uskočila na vlak političke korektnosti koja kao krivce za djela nekih označava cijelu populaciju muškaraca. Reakcije su, očekivano, ubrzo uslijedile. Sa svih strana.

Ovo je uvreda

“Kako uništiti tvrtku u minutu i 48 sekundi” trenutačno je najpopularniji komentar ispod reklame na videoservisu YouTube, a neki od korisnika još su napisali: “Je li ovo specifično kreirano s idejom da nas uvrijedi ili?”, “Ovo nije reklama. Ovo je ljevičarska propaganda i nije ni na koji način povezana sa žiletima”, “Mislim da je ova reklama izdala baš sve ljubitelje vaših proizvoda”.

Također, mnogi su korisnici na YouTubeu optužili tvrtku da briše “dislikeove” i negativne komentare te tako manipulira reakcijama javnosti nad tom reklamom. Neki od njih tvrde kako su nestali deseci tisuća negativnih reakcija i komentara.Recimo i kako reklama prikazuje i neka djela muškaraca, koja iz Gillettea predstavljaju kao moralna za tu populaciju. Primjerice, sprječavanje nasilja među djecom i mladima ili, pak, prozivanje drugih muškaraca kada dobacuju ženama.

A žene?

Time se, dakako, želi promovirati ona ponašanja koja oni ističu kao ispravna. Video je režirala Kim Gehrig iz britanske tvrtke Somesuch, a poznata je i po prijašnjim kampanjama koje određuje feministički diskurs.

Iz tvrtke su, pak, uvrijeđenim klijentima poručili kako je njihova reklama “dio kampanje Gillettea da promovira pozitivne, ostvarljive, inkluzivne i zdrave verzije onoga što znači biti muškarac”. Gilletteov video s tom reklamom, koji oni predstavljaju i kao “short film”, na YouTubeu pod imenom “Mi vjerujemo: Najbolje što muškarac može biti” dosad ima nešto više od tri milijuna pregleda, 43 tisuće lajkova i 267 tisuća “ne sviđa mi se” klikova.

Iz Gillettea u povodu čitave halabuke hladno su na svojim web stranicama poručili:

“Kunemo se da od danas radimo na tome da aktivno izazivamo stereotipe i očekivanja na temu onoga što bi muškarac trebao biti. Radit ćemo to stalno”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:15