VLASTI JOJ SE ISPRIČALE

VIDEO: 'UPOMOĆ, OVO JE SEKSUALNI NAPAD!' Snimka hapšenja turistkinje u tropskom raju samo zato što je bila odjevena u bikini izazvala burne polemike

 
 Screenshot: Youutube

Glasnogovornik parlamenta Maldiva se ispričao britanskoj turistkinji nakon što je snimka njezina uhićenja izazvala kritike na društvenim mrežama, piše The Guardian.

Turizam donosi veliki novac Maldivima, tropskom arhipelagu u Indijskom oceanu koje je popularno odredište za bračna putovanja, a često ga pohode slavne osobe.

Iz policije su kazali da je žena, dok je hodala glavnom cestom na otoku Maafushi, bila neprimjereno odjevena i navodno pijana i razuzdana kad je uhićena zbog odbijanja da se pokrije.

Maldivi su nekad turistima omogućavali boravak samo na odvojenim otočićima gdje ne živi lokalno muslimansko stanovništvo, ali su zadnjih godina dozvolili strancima da borave i na naseljenim otocima.

Turistkinje u resortima smiju nositi bikinije, ali na drugim područjima moraju biti odjevene u skladu s lokalnim običajima.

U video snimkama koje su se pojavile na internetu može se vidjeti trojicu muškaraca kako pokušavaju uhititi turistkinju, dok ju je četvrta osoba pokušala pokriti ručnikom.

Žena je u tom trenutku povikala: - Ovo je seksualni napad!

Glasnogovornik parlamenta Mohamed Nasheed je kazao da se ispričava ženi zbog ovog incidenta. Turistkinja je bila uhićena i zadržana u pritvoru dva sata prije nego je puštena na slobodu.

Britanka je kasnije napustila zemlju u kojoj živi 340,000 sunitskih muslimana. Nasheed je kazao da se nada da će je odgovorne osobe iz turističkog sektora pozvati da opet dođe na Maldive.

Mohamed Hameed iz policijske uprave na Maldivima je nakon incidenta izrazio stav da je policija loše postupila u ovom slučaju.

- Ispričavam se turistkinji i javnosti zbog ovog događaja. Ja radim na tome da se policija profesionalizira. U tijeku je istraga ovog slučaja, kazao je.

Iz policije su u petak pozvali turiste da poštuju 'kulturne norme i lokalne propise'.

Video snimka incidenta je uzrokovala bijes među Maldivljanima. Neki su na društvenim mrežama kritizirali ponašanje turistkinje nakon što se na drugim snimkama moglo vidjeti kako je zgrabila sunčane naočale jednog od policajaca.

Bivša ministrica vanjskih poslova Dunya Maumoon je kritizirala i turistkinju i policiju.

- Ona je trebala poštovati vjerske i kulturne norme ove zemlje i odijevati se na primjeren način u naseljenom području, kazala je Maumoon i dodala: - Osuđujem postupak policije. To se moglo izvesti bolje i profesionalnije, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:43