TAMNA STRANA

VIDEO: UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Tajni video razotkrio brutalnost najslavnijeg trenera konja na svijetu

Kratak video produciran nakon četveromjesečne tajne PETA-ine istrage djelovanja svjetski poznatog trenera konja prikazuje tamnu stranu konjičkog sporta kakvu su dosad rijetki imali prilike vidjeti, ili uopće znati za nju.

Ranije ove godine, PETA je poslala tajnog istražitelja da radi za Stevea Asmussena, renomiranog trenera čiji su konji osvojili više od 214 milijuna dolara nagrada. Istražitelj je skrivenom kamerom snimio brutalno bolne tretmane zbog kojih konjima moraju davati sredstva za smirenje i tablete protiv bolova.

Iako PETA ne nastoji dokazati da je bilo koja od korištenih supstanci ilegalna, ono što svijetu žele pokazati jest da u mnogim slučajevima u utrkama sudjeluju ozlijeđeni konji.

U snimljenom razgovoru između Asmussena, njegovog asistenta Scotta Blasija, i kovača, trojac priznaje da konj Nehro, drugoplasirani na prestižnoj konjičkoj utrci Kentucky Derby 2011. godine, je toliko u lošem stanju da su mu noge deromirane, a kopita mu drži superljepilo. Blasi je nastavio trenirati Nehra, ali ne zadugo. Nehro je uginuo iduće godine. Treneri su kazali da je uzrok smrti bolest.

Na videosnimci Blasi kaže: - "U životu sam vidio mnogo sranja. Ali ovo je jebeno najbrutalnija smrt koju sam ikad vidio."

U filmu, jedan od džokeja priznaje korištenje elektrošokera, koji su inače službeno strogo zabranjeni.

PETA također tvrdi da je Asmussen zaposlio radnike bez prijave, te da je plaćao tajnog istražitelja samo 5.95 dolara na sat bez plaćanja prekovremenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:16