IRAK

VIDEO: UZNEMIRUJUĆE SNIMKE TRAGEDIJE NA RIJECI U KOJOJ SU POGINULE 94 OSOBE Pogledajte stravične trenutke nesreće zabilježene kamerom...

 
 Youtube screenshot

Pojavile su se uznemirujuće snimke trenutka kada se na rijeci Tigris u blizini sjevernog grada Mosula u Iraku prevrnuo trajekt zbog „tehničkog problema“. U trenutku stravične nesreće na palubi se zateklo više od 150 osoba, uglavnom obitelji s djecom, a uslijed prevrtanja poginule su 94 osobe.

Kratki video isječak pokazuje kako se voda iz rijeke preljeva preko ograde trajekta i puni platformu krcatu ljudima, da bi se na kraju potpuno prevrnuo.

Youtube screenshot

Dok službe spašavanja ulažu goleme napore u potrazi za tijelima poginulih ili preživjelih osoba, irački predsjednik Barham Saleh zbog tragedije je požurio u Mosul kako bi se sastao s gradskim vlastima.

Trajekt je prevozio ljude s obale do turističkog otoka Um al Rabeeina na Tigrisu gdje se održavalo slavlje majčina dana i Nowruza, iranske nove godine koja je ove godine pala 21. ožujka.

Youtube screenshot

Premijer Adel Abdul-Mahdi naredio je istragu o potonuću i također posjetio Mosul, gdje je proglasio tri dana nacionalne žalosti. U međuvremenu, sudske vlasti zemlje naložile su uhićenje devet radnika koji su upravljali trajektom, a nalog za uhićenje izdan je i za vlasnika turističkog otoka.

Sumnja se da je na trajekt ukrcano duplo više osoba od dopuštenog broja, što je uz povišeni vodostaj rijeke zbog sezone obilnih pljuskova ove godine, kumovalo prodoru vode na platformu i prevrtanje trajekta.

Youtube screenshot

Prema izjavi pukovnika Hussama Khalila, šefa civilne obrane u sjevernoj pokrajini Nineveh, ovako strašnoj tragediji kumovao je tehnički problem na trajektu, kao i činjenica da u blizini nije bilo puno brodova koji bi brzo pružili pomoć utopljenicima.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova general bojnik Saad Maan izjavio je kako su poginule 94 osobe, da je spašeno 55 osoba od čega devetnaestero djece.

Youtube screenshot

Ranija je prema podacima ministarstva zdravstva informacija bila kako su smrtno stradale 33 žene, 10 muškaraca i dvanaestero djece.

Inače, Nowruz kao najvažniji događaj u iranskom kalendaru tradicionalno se slavi na području starog perzijskog carstva, od Bliskog istoka do Srednje Azije kao perzijska Nova godina. Označava početak proljeća i datira najmanje 1700 godina prije Krista te uključuje drevne zoroastrijske tradicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:13