FEŠTE U SVJETSKIM METROPOLAMA

VIDEO: VELIČANSTVENI DOČEK NOVE GODINE Spektakularnim vatrometom Dubai ušao u 2014.

 AFP

>>> NOVO 21:50 - Dubai je za ulazak u 2014. godinu pripremio najspektakularniji i najveći vatromet koji je šest minuta obasjavao nebo nad gradom, a eksploziv je ispaljen u zrak s 400 mjesta u gradu. Za ovaj spektakl angažirano je oko 200 pirotehničara, kako bi se Emirat najvećim vatrometom upisao u Guinnessovu knjigu rekorda, oborivši rekord koji je do sada držao susjedni Kuvajt.

Za ovaj vatromet iskorišteno je 560 tisuća raketa, a najviša je ispaljena na čak kilometar visine. Veliko finale ovog spektakla je umjetni "izlazak sunca" na obali mora.

































20:11 - Oči svijeta uprte su u Dubai gdje se očekuje rekordni vatromet povodom proslave Nove godine. Naime, organizatori u šest minuta luksuznog spektakla planiraju ispaliti 500.000 vatrometa s 400 različitih lokacija. Dubai će u Novu godinu, po našem vremenu, ući u 21 sat.

U međuvremenu, na Kineskom zidu u Pekingu održana je novogodišnja svečanost koju su upriličili bubnjari i spektakularan svjetlosni show uz neizostavni vatromet.

U središtu Džakarte postavljeno je dvanaest pozornica s prizorima iz različitih kultura indonezijskog arhipelaga. U Bandi Acehu, na sjeverozapadu Indonezije koji primjenjuje šerijatsko pravo, policija je zaplijenila petarde i pirotehnička sredstva, budući da je proslava Nove godine zabranjena i smatra se haramom (nečistom).

17:22 - Nova je godina stigla i u dobar dio Azije. Velike su proslave zabilježene u Hong Kongu te u Singapuru, gdje je vatromet potrajao osam minuta.

U japanskoj prijestolnici Tokiju atmosfera je bila nešto mirnija, s obzirom da Japanci tradicionalno za Novu godinu posjećuju hramove gdje se mole za dobrobit svojih bližnjih.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Novu je godinu dočekao u Habarovsku, na krajnjem istoku Rusije.

AFP

Foto: AFP

14:05 - Sydney je zapalio australsko nebo uz pomoć pirotehničkih efekata u utorak za prijelaz u 2014. godinu kršćanske ere, ali je Dubai taj koji će imati "najveći" vatromet na svijetu.

Tone eksploziva odaslane su s Opere u Sydneyju prvi put u više od deset godina.

Proslava za predviđenih 1,6 milijuna osoba stajala je šest milijuna australskih dolara (3,8 milijuna eura), po gradonačelniku Cloveru Mooreu. Cijena je to "najljepšeg dočeka Nove godine na svijetu, u najljepšoj luci na svijetu", kazao je Moore.

Tisuće turista već se prethodnog dana okupilo u luci kako bi bili sigurni da će zauzeti najbolja mjesta.

Prvi vatromet ispaljen je iznad luke u Sydneyju tri sata prije ponoći.

Dubai koji je upravo dobio organizaciju svjetske izložbe 2020., priprema se za neumjereni doček s pirotehničkim spektaklom koji bi trebao obasjati nebo emirata na šest minuta.

Ispalit će se ni manje ni više nego 400.000 raketa s umjetnog otoka Palm Jumeirah.

Emirat se nada ući u Guinnessovu knjigu rekorda tim vatrometom ispaljenim s 400 lansirnih rampi uz pomoć 200 tehničara, objavile su vlasti ne navodeći troškove spektakla.

Dubai tako namjerava potvrditi status turističke destinacije zahvaljujući brojnim projektima, od kojih neki faraonskih razmjera, poput najvišeg tornja na svijetu Burj Khalife, visokog 828 metara.

Stanovnici južnopacifičkih otočja Samoe i Kiribatija prvi su u svijetu ušli u 2014. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.



Live streaming video by Ustream

--------------------------------------------

12:04 Stanovnici južnopacifičkih otočja Samoe i Kiribatija prvi su u svijetu ušli u 2014. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Samoa, otočje sa 180 tisuća stanovnika, prije dvije je godine zbog ekonomskih razloga promijenila stranu na datumskoj granici, s njezine istočne strane "prešla" na zapadnu, i od tada u nove godine ulaze prva, a ne posljednja kao prije.

Za razliku od njih, stanovnici Kiritimatija, odnosno Božićnog otoka, navikli su da u nove godine ulaze prvi. Kiritimati je najistočniji dio pacifičke otočne države Kiribatija, otkrio ga je kapetan James Cook na sam Badnjak, pa je internacionalno poznat i pod nazivom Božićni otok.

Sat vremena poslije Samoanaca i pet tisuća stanovnika Božićnog otoka, u 2014. će ući Novi Zeland, ali i 74 znanstvenika, turista i članova posade ledom okovanog ruskog broda Admirala Šokalskog na području Antarktike.

Oni mogu slaviti, ali ne previše jer im spas u obliku helikoptera za evakuaciju može stići tek kad to dopuste vremenski uvjeti.

U 2014. će posljednji ući stanovnici Američke Samoe, cijeli dan poslije Samoe, iako ih dijeli samo 80 kilometara.



Live streaming video by Ustream

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:14