ORAO SLIJEĆE

VIDEO: VELIKI POSAO AMERIKANACA U KATARU Boeing za više od 6 milijardi dolara bogatim Arapima prodaje najnovije verzije moćnog borbenog aviona!

 
F-15E Strike Eagle u letu iznad Afganistana (2008.)
 Profimedia, Alamy

Američka tvrtka Boeing dobila je ugovor vrijedan 6,17 milijardi dolara za proizvodnju 36 borbenih zrakoplova F-15QA Advanced Eagle namijenjenih jednoj od najbogatijih država svijeta, Kataru. Prema ugovoru, svi zrakoplovi bit će dostavljeni u Katar zaključno s 30. prosincom 2022., piše portal IHS Janes.

Ovaj ugovor je dio sporazuma koji su SAD i Katar potpisali sredinom prošle godine, u sklopu kojeg će Katarci od SAD-a nabaviti najmanje 36 borbenih zrakoplova. Kako je se tada pisalo da je vrijednost sporazuma oko 12 milijardi dolara, pretpostavlja se da on predviđa kupnju dodatnih borbenih zrakoplova uz spomenutih 36 F-15-ica, ili nabavu još neodređene dodatne vojne tehnologije.

Ovaj ugovor jedan je u nizu poteza katarskih vlasti koje nakon drastičnog zahlađenja odnosa s najbližim susjedima, napose Saudijskom Arabijom, rapidno jačaju svoje oružane snage, s naglaskom na borbene zrakoplove. Tako su krajem prošle godine sklopili 12 milijardi eura vrijedan ugovor s Francuskom o nabavi 36 borbenih zrakoplova 4++ generacije Dassault Rafale, dok od Ujedinjenog Kraljevstva (to jest tvrtke BAE Sytsems) za 6,7 milijardi dolara kupuju 24 borbena zrakoplova 4++ generacije Eurofighter Typhoon.

Zajedno s 36 američkih F-15QA i 12 Dassault Miragea 2000 koje već imaju u sastavu zračnih snaga, Katar bi na svojem nebu u narednih pet godina trebao imati 108 borbenih zrakoplova. I dok im je novca za sada najmanji problem, veće je pitanje hoće li na vrijeme osposobiti dovoljan broj pilota koji će letjeti moćnim avionima.

Što se tiče zrakoplova koje će za njih proizvesti Boeing, riječ je o najnovijoj varijanti u borbenim operacijama dokazane F-15-ice. Kako smo već pisali, prvi F-15 poletio je 1972. godine, proizvodnja zrakoplova krenula je godinu dana kasnije, a od 1976. godine nalazi se u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva. Od stranih zračnih snaga, F-15 koriste Izraelci, Japanci i Saudijska Arabija, a upravo je izraelski pilot F-15-ice Moshe Melnik prvi oborio neprijateljski zrakoplov u zračnoj bitci.

Tijekom svih godina službe piloti F-15 Eaglea su u zračnim bitkama srušili 104 neprijateljska zrakoplova, bez da je ijedan od njih oboren u zračnoj bitci - barem prema tvrdnjama Amerikanaca, iako su 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća i Sirija i Irak tvrdili da su njihovi MiG-ovi 25 oborili nekoliko F-15-ica. No, za to nikada nisu priložili dokaze poput ostataka zrakoplova, pisao je nedavno Tom Cooper za portal Warisboring. (Doduše, sustavi PZO-a oborili su najmanje dva F-15 zrakoplova u Iraku). U svakom slučaju, u više od četiri desetljeća službe F-15 je korišten u brojnim vojnim operacijama, a slovi kao jedan od najboljih lovaca u povijesti ratnog zrakoplovstva.

Što se tiče američkog ratnog zrakoplovstva, u 178 F-15-ica u najboljem stanju ugrađeni su APG-63V3 AESA radari, kao i novi sustav na viziru kacige koji pilotima omogućava bržu reakciju u ciljanju i gađanju neprijateljskih meta. Kad su u pitanju neke bazične performanse, F-15 na nižim visinama može letjeti brzinom od 1,2 Macha (1450 km/h), dok na većim visinama može postići brzinu i do 3000 km/h prema specifikacijama Boeinga. Naoružan je M61A1 Vulkan strojnicom, a u novijim varijantama može nositi i do 16 projektila (AIM 7, AIM 9, AIM 120).

An F-15E Strike Eagle flies over Afghanistan. The F-15E is a dual-role fighter designed to perform air-to-air and air-to-ground missions as well as provide armed aerial overwatch. The aircraft is assigned to the 391st Expeditionary Fighter Squadron from Bagram Airfield, Afghanistan., Image: 113038833, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
F-15E Strike Eagle u letu iznad Afganistana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:53