StoryEditor
TRUMP NIJEČE UMIJEŠANOST

VIDEO: VENEZUELA OBJAVILA SNIMKU UHIĆENOG AMERIKANCA 'Došao sam zauzeti aerodrom u Caracasu, oteti Madura i odletjeti s njim za SAD'

 
Nicholas Maduro, osobne iskaznice uhićenih osoba i Luke Denman u krugu
 AFP / Screenshot YouTube

Venezuelska državna televizija je u srijedu objavila snimku uhićenog Amerikanca Lukea Denmana u kojoj on kaže da je imao uputu zauzeti zračnu luku Caracasa i iz nje zrakoplovom prebaciti predsjednika Nicolasa Madura u Sjedinjene Države.

Vlasti Venezuele su uz 34-godišnjeg Denmana u ponedjeljak uhitile još jednog državljanina SAD-a, Airana Berryja, i 11 drugih "terorista" a Maduro je rekao da su uhićeni imali plan u koordinaciji s Washingtonom ući u zemlju preko karipske obale i svrgnuti ga.

"Donald Trump je izravni vođa ove invazije", ustvrdio je Maduro u komentaru za televiziju nakon što je prikazana snimka s Denmanom.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je zanijekao američku upletenost, a državni tajnik Mike Pompeo je u srijedu rekao da će američka vlada uporabiti "sva sredstva" kako bi osigurala povratak uhićenih Amerikanaca ako su zatočeni u Venezueli. 

Handout picture released by the Venezuelan Presidency showing identification cards, two-way radios and other military gear allegedly seized to US citizens arrested by security forces during a meeting with members of the Bolivarian National Armed Forces (FANB), at Miraflores Presidential Palace in Caracas on May 4, 2020. - Venezuela is to try two Americans, identified as Luke Denman and Airan Berry, allegedly captured during a failed sea attack by mercenaries, President Nicolas Maduro said on May 6. (Photo by Marcelo Garcia / Venezuelan Presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP
 

Denman je u snimci s nepoznate lokacije odgovarao na pitanja na engleskom službenika koji se nisu vidjeli. On je rekao da je njegova misija bila zauzeti i osigurati zračnu luku no nije jasno kako je Maduro trebao završiti u zrakoplovu.

U ožujku je ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo Madura i dvanaest drugih sadašnjih i bivših venezuelanskih dužnosnika za "narko-terorizam" a Trumpova administracija je ponudila 15 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja.

"Pomagao sam Venezuelancima da vrate vlast nad svojom zemljom", rekao je Denman u videu.

Denman i Berry su bivši pripadnici postrojbi za specijalne operacije koji su radili s Jordanom Goudreauom, američkim vojnim veteranom koji vodi zaštitarsku tvrtku Silvercorp USA sa sjedištem na Floridi. Oni su navodno trebali uvježbati oko 50 Venezuelaca u susjednoj Kolumbiji za tu operaciju. Denman je rekao da je Goudreau osigurao opremu.

Handout picture released by the Venezuelan Presidency showing the passport of arrrested US citizen Luke Deman, during a video conference meeting with international media correspondents, at Miraflores Presidential Palace in Caracas, on May 6, 2020. - Venezuela is to try two Americans, identified as Luke Denman and Airan Berry, allegedly captured during a failed sea attack by mercenaries, President Nicolas Maduro said on May 6. (Photo by Marcelo Garcia / Venezuelan Presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP
 

Venezuelske vlasti kazale su da su skupinu uhvatile u obalnom gradu Chuaou, koji se nalazi oko 60 kilometara zapadno od zračne luke u Caracasu, nakon što su dobile dojavu lokalnih stanovnika. Vlasti su objavile fotografije broda nakrcanog vojnom opremom kojim su, kako kažu, pripadnici skupine došli u Venezuelu.

Osam osoba uključenih u operaciju ubijeno je u nedjelju u sukobu s venezuelanskim snagama sigurnosti, objavila je Madurova vlada.

Denman je rekao da je Silvercorp potpisao ugovor s venezuelanskim oporbenim čelnikom Juanom Guaidom kako bi se svrgnuo Maduro. Guaidov tim je u izjavi odbacio povezanost s "bilo kojom tvrtkom koja se bavi sigurnošću ili obranom", uključujući i Silvercorp.

Venezuela je objavila da će tražiti izručenje Goudreaua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 13:30