NASILNI EKSTREMIST

VIDEO: VOĐA VEHABIJA Ovog je Bosanca State Department uvrstio na popis deset najtraženijih terorista

 Screenshot

SARAJEVO - Nusret Imamović, bivši vođa vehabijske zajednice iz Gornje Maoče kod Brčkog u Bosni i Hercegovini, uvršten je na među deset osoba i dvije organizacije koje je američki State Department označio terorističkima u popisu objavljenom 24. rujna.

"Nusret Imamović je bosanski teroristički vođa koji djeluje u Siriji. Od dolaska (u Siriju) Imamović aktivno podupire nasilni ekstremizam i vjeruje se da se sada bori na strani organizacije Fronta al-Nusra", stoji u objavi koja se pojavila na mrežnim stranicama State Depratmenta.

Radikalni islamisti koji djeluju u BiH ranije su se podijelili pa su Imamović i njegova zajednica poduprli Frontu al-Nusra koja se smatra bliskom al-Kaidi, dok druga, čiji je najistaknutiji predstavnik Bilal Bosnić iz Bužima kod Bihaća, svoje pristalice potiče na priključenje i potporu Islamskoj državi (IS).

Uz Imamovića na popisu terorista kojega je objavio State Department je i Lavdrim Muhaxheri za kojega je navedeno da je Albanac s Kosova, Sirijac Amru al-Absi za kojega je navedeno kako je posebice zadužen za otmice i Salim Benghalem, označen kao ekstremist iz Francuske.

Tu su i Egipćanin Mohammed Abdel-Halim Hemaida Saleh, za kojeg stoji da je povezan s al-Kaidom i da novači bombaše-samoubojice, te Murad Margoshvili, Čečen koji se nalazi u Siriji.

Za Sirijca Muhannada al-Najdija vjeruje se da je stručnjak za izradu improviziranih eksplozivnih naprava kakve se koriste u Afganistanu i Siriji, dok se Abdessamada Fateha opisuje kao pripadnika ogranka al-Kaide koji djeluje u Skandinaviji. Abd al-Baset Azzouz naveden je kao jedan od ključnih operativaca al-Kaide kojega je osobno vođa te terorističke skupine Ayman al-Zavahiri slao u Libiju da tamo organizira islamističke skupine, a Maalim Salman naveden je kao osoba zadužena za obuku stranaca koji se pridružuju terorističkoj skupni al-Shabaab.

Na dosadašnji popis terorističkih organizacija State Department je dodao još dvije - jedna je Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JAMWA), utemeljena 2013. godine, čečenska organizacija čija je sjedište u Siriji i sastoji se uglavnom od stranaca. Druga organizacija je Harakat Sham al-Islam (HSI) koja djeluje od kolovoza 2013. godine, predvode je Marokanci, a baza joj je isto u Siriji i također je čine stranci.

Sve osobe i organizacije koje je imenovao State Department bit će će izvrgnute posebnom režimu sankcija i provjera odnosno zamrzavanja imovine koju eventualno posjeduju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:24