IZVANREDNO STANJE

VIDEO: VODENA BUJICA PARALIZIRALA ŽIVOT U ČETIRI GRADA U SUSJEDSTVU Stanovnici se bore s muljem i smećem, magistralne ceste u blokadi, otkazana škola

 
Poplave u BiH, veljača 2019.
 Youtube screenshot

Nakon što je u općini Busovača jučer zbog poplava bilo proglašeno izvanredno stanje, jutros se situacija normalizirala. Stanje elementarne nepogodne proglašeno u nedjelju i dalje je na snazi u općinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila. Na terenu su angažirane stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima i čamcima i dežuraju kako bi reagirali u slučaju novih poplava a istodobno pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima.

Takvo stanje još nije viđeno

Mjesto Busovača je jučer bilo odsječeno s dvije strane, iz smjera Kiseljaka i iz smjera Zenice, a više je mjesnih zajednica bilo ugroženo. Na magistralnim je cestama bio obustavljen promet, a iako je i ranije u Busovači bilo poplava i neprilika, tamošnji je načelnik Asim Mekić rekao da ovakvo stanje još nije viđeno u tom gradu. Jučer su u jednom naselju evakuirani bolesni stanovnici. Njih se čamcima prebacivalo s jedne strane obale na drugu.

Zbog izvanrednog stanja danas nema ni nastave u školama, javlja Dnevni avaz.

Tijekom noći normaliziran je promet na većini regionalnih cesta koje je poplavila voda no i dalje je u prekidu promet cestom između Novog Travnika i Bugojna gdje je vodena bujica probila nasip i oštetila most.

Promet je otežan i kanjonom rijeke Plice gdje je djelomice poplavljena prometnica između Mrkonjić-Grada i Jajca.

U Sarajevu je pak rijeka Željeznica gotovo u cjelosti srušila novoizgrađeni pješački most u naselju Ilidža.

Poplave donijele mulj i smeće

Jutros su ceste, nakon normalizacije stanja, ipak prohodne. Voda se povukla, no ostavila je velike količine mulja, blata i smeća, koje je naneseno i u kuće.

Nikola Katava je za Dnevni avaz rekao da je njegova kuća bila u potpunosti pod vodom, zbog čega su mu oštećeni svi uređaji i namještaj. Vodu je iz kuće izbacivao cijelu noć. Poplavljene su i druge kuće, a poplava je za sobom ostavila i velike količine smeća.

Klix.ba piše kako je Vlada FBiH prije godinu dana ugasila Federalni fond za pomoć područjima nastradalima od prirodnih nepogoda te za tu svrhu izdvojila 250.000 KM.

Vodostaji nakon naglog porasta stagniraju

Vodostaji većine rijeka u BiH koji su u nedjelju naglo porasli sada stagniraju a kako se očekuje da neće biti novih obilnih oborina pretpostavka je kako neće biti ni izlijevanja iz njihovih korita.

Najviši vodostaj trenutačno je dosegnula rijeka Bosna i ona u Zenici premašuje 400 centimetara.

Vodostaj Une u Bihaću dostigao je 114 centimetara što je 14 centimetara iznad kritične točke a u Martin Brodu na granici s Hrvatskom je još i veći i na razini je od 146 centimetara.

Visina vode Sane u Sanskom Mostu u ponedjeljak ujutro bila je na 337 centimetra i ispod je kritične točke.

Na sjednici prije godinu dana je Vlada utvrdila da je prestala potreba za daljnjim radom tog fonda pa su počeli pripreme za gašenje te institucije. Fond je, podsjetimo, osnovan nakon velikih poplava 2014. godine, a do travnja 2015. je na donatorskom računu prikupljeno 13.308.343 konvertibilnih maraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:58