BUDUĆNOST RATOVANJA

VIDEO: VRHUNAC TEHNOLOGIJE Američka vojska radi na 'Iron Man' oklopu otpornom na metke

WASHINGTON - Stožer američke vojske za istraživanje, razvoj i tehnologiju (RDECOM) postavio je konkretne ciljeve za razvoj prototipa vojnog oklopa koji bi po svim svojstvima bio nalik oklopu kakvog nosi superjunak Iron Man.

Pod nazivom Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS), ovaj najnoviji komad vojne opreme ipak ne bi mogao letjeti niti ispaljivati projektile, no njegove mogućnosti ipak neće biti zanemarive.

Oklop bi trebao imati fleksibilni zaštitni sloj koji bi se mogao stvrdnuti u djeliću sekunde kada ga se stavi pod napon, trebao bi biti otporan na vatru, i trebao bi imati nekakav sustav pojačavanja snage vojnika - natječaj traži ‘sposobnost pohrane i otpuštanja energije u svrhu zaštite od ozljeda i pojačavanja učinkovitosti.’

Uz sve to, oklop bi trebao imati i integrirani komunikacijski sustav, vanjske i unutarnje senzore, projicirani ekran koji će davati aktualne informacije bitne za borbenu spremnost i filter za noćni vid.

Većina elemenata ovakvog oklopa američka vojska je već testirala, a sada očekuje od privatnih tvtki ponude za integraciju tehnologije koje bi u roku od četiri godine mogle ponuditi prve prototipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:18