TLO NE MIRUJE

VIDEO: Za vrijeme inauguracije Čile pogodio novi potres jačine 6,9 po Richteru!

 Reuters

Čak pet snažnih potresa, prvi jačine 6,9 stupnjeva po Richteru, a potom 6.7, 6.0, 5.4 i 4.9 stupnjeva uzdrmalo je danas Čile, javile su američke seizmološke službe. Za sada nema informacija o štetama ili žrtvama.

Epicentar potresa nalazio se oko 124 km jugozapadno od prijestolnice, a hipocentar na dubini od oko 10 km.

Prvi izvještaji govorili su da je najsnažniji imao magnitudu čak 7,2 stupnja po Richteru. To je snažniji potres od onog koji je u siječnju razorio prijestolnicu Haitija i najsnažniji naknadni potres u Čileu od onog koji je razorio zemlju 27. veljače odnijevši oko 500 života.

Potres se dogodio neposredno prije inauguracije novog predsjednika konzervativca milijardera Sebastiana Pinere koja je održana u gradu Valparaiso. Novoimenovani čelnik pozvao je stanovništvo da se evakuira u više dijelove priobalnih područja, dok je čileanska mornarica objavila upozorenje na tsunami, međutim, ono je kasnije ukinuto.

Agencije javljaju da se na licima političara okupljenih na svečanosti mogla jasno vidjeti nervoza te da je bolivijski predsjednik Evo Morales nakratko djelovao dezorijentirano.

Njegov peruanski kolega Alan Garcia našalio se kako im je podrhtavanje tla dalo vremena da malo zaplešu.

Podrhtavanje je protreslo zgrade u Santiagu, a stručnjaci upozoravaju da se, nakon potresa od 8,8 stupnjeva mogu očekivati i neki naknadni potresi od 7 stupnjeva. Preplašeni građani istrčali su na ulice.

Novog predsjednika, s kojim je okončana 20-godišnja vladavina lijevog centra u toj zemlji, već na početku mandata čeka težak zadatak obnove zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:05