RUSKI RATNI BLOGERI

‘Vidio sam kako ‘udara‘ HIMARS, šokiralo me koliko je precizan... A našu vojsku vodi hrpa lopova i nesposobnih glodavaca‘

Najviši ruski vojni zapovjednici ratne blogere smatraju "prijetnjom" zbog izvještavanja o vojnim greškama

Ukrajinci lansirali raketu iz HIMARS-a

 Armed Forces Of Ukraine/cover Im/Instar Images/Profimedia/Armed Forces Of Ukraine/cover Im/Instar Images/Profimedia

Bacači raketa koje su SAD isporučili Ukrajini toliko su precizni da svi ispaljeni projektili mogu "doslovno sletjeti jedan do drugog", a ruske snage bi se trebali pripremiti na "snažne raketne udare" koji im se spremaju u nadolazećim tjednima, izvijestio je popularni ruski bloger Roman Saponkov, a prenosi Telegraph. Riječ je, naravno, o već uvelike slavljenom HIMARS-u, modernom višecijevnom bacaču raketa, dizajniranom za ispaljivanje preciznih projektila na udaljenost od oko 70 kilometara,

"Jučer sam slučajno svjedočio napadu raketama ispaljenih iz HIMARS-a na Herson. Sve se zbilo praktički pred mojim očima", objavio je tako u ponedjeljak na Telegramu Saponkov.

“Bio sam pod vatrom mnogo puta, ali me šokirala preciznost ispaljenih raketa. Obično se rakete ispaljene iz višecijevnih sustava rasprše poput lepeze, one ne padaju jedna pored druge, kao što je slučaj s onim ispaljenih iz HIMARS-a. Ne mogu poreći kako su na mene ostavili dojam. Jasno je da je ovo samo početak. Ukrajinci će raketama zasuti Herson i druge pogranične gradove, posebno Belgorod. Raketirat će sva zapovjedna mjesta i vojne objekte o kojima su prikupili podatke u protekla četiri mjeseca - napisao je Saponkov.

image

Ukrajinci upravljaju raketnim sustavom HIMARS

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Ipak je upozorio svoje čitatelje da ne paničare, jer "čudesna oružja" rijetko mijenjaju tijek rata i naglasio kako je za očekivati da će Rusija vrlo brzo razviti protumjere.

Ruski odgovor

Od kraja lipnja Ukrajinci raketiraju zapovjedna mjesta, skladišta streljiva i goriva na ruskom teritoriju, a Joe Biden, američki predsjednik, prošli petak je potpisao odobrenje za slanje novog paketa oružja vrijednog 400 milijuna dolara.

Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo prijavljene gubitke od napada, ali su poručili kako su uništili ukrajinsko skladište u kojem su se čuvale rakete za HIMARS. Prošlog su tjedna pak priopćili da su uništili dva raketna sustava HIMRAS, što su Ukrajina i Sjedinjene Države zanijekale.

No Saponkova poruka nije jedina u kojoj proruski blogeri izražavaju nezadovoljstvo i strah zbog aktualnog stanja u Ukrajini. Što više, velik dio proruskih ratnih blogera u otvorenom je sukobu s Kremljom. Sve su češći i dramatičniji izvještaji o velikim gubicima i nestašici streljiva u ruskoj vojsci, a neki od njih otvoreno kritiziraju vrhovno zapovjedništvo.

Popularni bloger Rybar optužio je ruske vojne zapovjednike da pokušavaju ušutkati svoje ratne izvjestitelje nakon što su pokušali upozoriti Vladimira Putina na "nered" u Ukrajini.

Sukob blogera i Kremlja

Rybar je napisao kako najviši ruski vojni zapovjednici sada smatraju te dopisnike "prijetnjom" zbog izvještavanja o vojnim greškama i dodaje da političari iz svojih fotelja u Moskvi ne mogu shvatiti što se uistinu događa na fronti.

Rybar na svom Telegram kanalu ima 620.000 pretplatnika, a valja napomenuti kako je riječ o jednom od rijetkih kanala društvenih medija koje Kremlj tolerira, unatoč gušenju slobode govora, jer ga uglavnom koriste proruski blogeri koji propagandnim videima i porukama ‘hrane‘ stotine tisuća pratitelja.

Među takve blogere svakako spadaju i takozvani "vojni blogeri" čije središte je najčešće u Donjecku koga drže proruski pobunjenici, a koji su nakon početka invazije na Ukrajinu postali slavni. No čini se da se ovaj neslužbeni savez raspada.

Rybar dijeli frustracije ruskih ratnih blogera koje su eskalirale nakon sastanka koji su navodno održali s Putinom negdje na periferiji Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sredinom lipnja. Rybat tvrdi da je sastanak zasmetao Ministarstvu obrane koje je pokušavalo prikriti razinu problema s kojima se ruski vojnici suočavaju u Ukrajini, kaže Ryabr.

Igor Strelkov, bivši pukovnik FSB-a koji je sudjelovao u prvoj ruskoj invaziji na Donbas 2014., poručio je svojim pretplatnicima, kojih je 400 tisuća, kako je sustav proturaketne obrane ruske vojske bio potpuno "neučinkovit".

Ratni veteran Murz, bivši pobunjenički borac sa sjedištem u Donjecku, otišao je dalje. Na svom LiveJournal blogu napisao je da su ruski vojni zapovjednici nekompetentni, što se očitovalo u činjenici da nisu premjestili vitalne zalihe streljiva izvan dometa ukrajinske dalekometne artiljerije.

“Našu vojsku vodi hrpa nesposobnih morona. Glupi, podli, jadni, osvetoljubivi, sitničavi, lopovski glodavci”, napisao je u subotu.

Nadalje, britansko Ministarstvo obrane priopćilo je pak kako je skupina supruga vojnika koje žive u blizini Bajkalskog jezera u Sibiru objavila video u kojem moli da se njihovim "iscrpljenim" muževima vojnicima dopusti odmor od dužnosti na prvoj liniji s ruskom vojskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:47