‘MINI INDIJA‘

‘Vidjeli ste scene iz Indije? Upravo takve prizore gledat ćete i kod nas u Nepalu, već sada je kritično‘

Ministar zdravstva upozorio da zemlju pogađa drugi val koronavirusa koji je ‘‘zarazniji i ubojitiji‘‘.
 Prakash Mathema

Liječnici u Nepalu upozorili su da se njihova zemlja suočava sa sličnim razornim valom Covida-19 kao i susjedna Indija, prenosi britanski dnevni list Guardian.

Gradovi u blizini granice s Indijom već bilježe alarmantan porast slučajeva praćen nedostatkom bolničkih kreveta i kisika. U bolnici Bheri u okrugu Banke, rekli su da se područje pretvara u ''mini Indiju'' jer se virus počeo širiti izvan kontrole.

- Kronačino nam nedostaje osoblja u bolnici - rekao je glavni liječnik Rajan Pandey koji broji da je u posljednja dva tjedna 80 članova osoblja bolnice imalo pozitivan testa na Covid-19. Liječnici vjeruju da je razlog novom porastu zarazniji soj B1617, prvi puta otkriven u Indiji. Međutim, nema znanstvenih podataka koji bi dokazali tu teoriju.

- Ne možemo reći jer nemamo stroj za sekvenciranje virusa - rekao je Pandey.

Kao u Indiji, u nepalskim bolnicama nedostaje i kisika te je gotovo nemoguće doći do kreveta za intenzivnu njegu i respiratora.

Glavni grad Nepala, Kathmandu, ušao je u dvotjedni lockdown nakon što je ministar zdravstva Hridayesh Tripathi upozorio da zemlju pogađa drugi val koji je 'zarazniji i ubojitiji'.

Tripathi je za tamošnji medij Nepali Times izjavio da nepalski zdravstveni sustav 'ne može obuzdati pandemiju'. Nepalsko ministarstvo zdravstva ovog je tjedna izdalo oštro priopćenje rekavši da su okruzi koji graniče s Indijom najviše pogođeni.

- Slučajevi se povećavaju tako brzo da se zdravstveni sustav zemlje ne može nosit s takvom katastrofom - stoji u izjavi vlade.

Do sada je Nepal prijavio 323.187 slučajeva zaraze i 3.279 smrtnih slučajeva od Covida-19, ali brojke rastu velikom brzinom. Na vrhuncu prvog vala u listopadu zemlja je bilježila 5.743 slučajeva u jednom danu. Najnovije brojke od petka pokazuju da je trenutni porast 5.657. novozaraženih u jednom danu.

Samo oko 7 posto stanovništva primilo je cjepivo protiv Covida-19. Nakon što je Indija zaustavila sav izvoz cjepiva, posljednjih tjedana Nepal se oslonio na Kinu, a uvoz se usporio.

Iako slučajevi Covida rastu u Nepalu, vlada je izdala 408 dozvola za uspon na Mount Everest, što je ključni izvor turističkih prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:57