BIZARAN SLUČAJ

Vidjelica depresivnoj ženi ‘dijagnosticirala‘ urok ‘zlog oka‘ i uzela joj 31.000 eura. Završila je u zatvoru

Katalonski sud televizijsku tarot majstoricu osudio na dvije i pol godine zatvora zbog kontinuirane prevare tjeskobne i depresivne žene

Pepita Villalonga

 Screenshot/YouTube

Španjolski je sudac krajem prošlog mjeseca televizijsku vidjelicu i tarot Pepitu Villalongu osudio na dvije i pol godine zatvora zbog kontinuirane prevare tjeskobne i depresivne žene koja joj je platila više od 31.000 eura za izvođenje magičnih i ezoteričnih rituala, ali je oslobođena kaznenog djela pripadnosti kriminalnoj organizaciji zajedno s još dvije osobe uključene u slučaj.

Osim toga, u te dvije i pol godine zabranjeno im je obavljati bilo koju gospodarsku djelatnost vezanu uz ezoteriju, odlučio je Vrhovni sud Katalonije u Barceloni.

Radi se o događanjima još iz studenog 2016. godine, kada je žrtva otišla u ezoteričnu radionicu u Barceloni, koja je povezana s Villalongom te je na kraju, prema optužbi, platila 31.000 eura u tri iznosa od po 4.400, 10.000 i konačno 17.000 eura za uklanjanje uroka "zlog oka" i smrtnoj opasnosti koja se nadvila nad njom, a koju su optuženici 'predvidjeli', prenosi then24 španjolski El Confiencidal.

Tijekom suđenja vidjelici i još dvojici optuženih, koje je održano 8. studenog prošle godine, državni odvjetnik nije optužio te tri osobe smatrajući da se ne radi o prijevari ili obmani, no privatnom tužbom zatraženo je osam godina zatvora za kontinuirano kazneno djelo prijevare i još dvije zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji.

No, sudac je popularnu vidjelicu i još dvojicu optuženih osudio na dvije i pol godine zatvora zbog kontinuiranog kaznenog djela prijevare, budući da je smatrao kako su činjenice dokazane.

Urok 'zlog oka'

Također, za vrijeme trajanja kazne zabranjeno im je bilo kakvo obavljanje gospodarske djelatnosti koje bi imalo veze s ezoterijom, no oslobođeni su kaznenog djela pripadnosti zločinačkoj organizaciji.

Tijekom saslušanja, prevarena žena je odustala od traženja odštete.

Žrtva je tijekom suđenja ispričala kako nije vjerovala u ezoteriju, ali da je u to vrijeme prolazila kroz teško razdoblje i da se osjećala kao da se nalazi u "crnoj rupi", kada je na televiziji vidjela popularnu vidjelicu.

Odlučila je, kaže, kontaktirati lokalnog mještanina da joj dogovori posjet.

Suprotno od verzije optužene, on je potvrdio da mu je karte poslala za 30 sekundi i rekla: "Imaš vrlo jako zlo oko, imaš mrtvo tijelo na leđima, nećeš preživjeti do kraja tjedna ni ti ni tvoji psi", te dodao da joj je Villalonga odmah poručila je u radionici djelatnik koji joj može pomoći i izliječiti.

Optuženi su žrtvi rekli da, kako bi ostala živa, moraju nazvati vatikanskog kapelana te da nakon toga ona treba otputovati u Jeruzalem.

Taj djelatnik i vidjeličin sin, druge dvije optužene osobe, uvjerile su nesretnu žrtvu da obavi niz rituala u cilju uklanjanja uroka, za što su tražili 4.400 eura, kako je objasnila žena.

"Bila sam jako uplašena", rekla je žrtva.

Otprilike tri dana kasnije, optuženi su joj rekli kako je urok zlog oka na njoj "vrlo jak", navela je tijekom svjedočenja, pa su joj rekli da "kako bi preživjela" moraju nazvati vatikanskog kapelana, a ona treba otputovati u Jeruzalem i nastaviti s ritualima, za što treba platiti još 10.000 eura.

Počela sumnjati

Nakon te druge isplate, žrtva je kazala kako su 2. prosinca tražili još 17.000 eura kako bi završili posao. Platila je, ali je toga dana počela sumnjati u sve te da je, kada su 7. prosinca tražili još 10.000 eura ako želi da se "sve sredi prije Božića", više nije plaćala.

Pojasnila je da je tijekom siječnja u više navrata tražila fakture za izvršene uplate, ali bezuspješno, tako da tijekom suđenja njezin odvjetnik nije mogao pružiti dokaze o tim uplatama.

Sudac je u pri presudi utvrdio vjerodostojnost iskaza žrtve, u smislu da je 'predviđanje' "skore smrti" izazvalo "stanje straha i nesigurnosti, zbog obiteljskih i zdravstvenih problema koji su je pratili godinama".

Optužena je, kako je obrazložio, to odmah primijetila i u namjeri da se ekonomski okoristi na njezin račun, ona se o tome dogovorila i s ostalom dvojicom optuženih, koji su također od prvog trenutka primijetili emocionalnu krhkost žrtve.

Optuženi su, prema sudu, kod žrtve izazvali "ozbiljan strah za život" i "stanje panike", zbog čega je ona od tog trenutka postupala po svemu što su joj okrivljenici govorili.

"U vrijeme događaja žena je imala 57 godina i bila je u stanju krhkosti i emocionalne ranjivosti kao posljedice anksiozno-depresivnog sindroma s emocionalnim stresom koji je trajao godinama", zaključio je sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:56