GLASINE SE NE STIŠAVAJU

Vidno omršavio i loše izgleda: Srbijanski predsjednik Boris Tadić teško je bolestan?

 AFP

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji će za manje od tri tjedna, 15. siječnja 2012., napuniti 54 godine, vidno je smršavio i loše izgleda. To se povezuje s navodno dvije teške bolesti s kojima se Tadić bori i koje su na njemu ostavile vidnog traga. Spekulira se da se srbijanski predsjednik već dulje vrijeme liječi od lupusa i multiple skleroze. No, službenih potvrda tih informacija nema.

Posljednja informacija iz službenih izvora o zdravlju Borisa Tadića objavljena je u rujnu, kada je na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) proveo nekoliko dana zbog, kako je objašnjeno, infekcije dišnih organa. U priopćenju je tada rečeno da je “opće zdravstveno stanje predsjednika dobro”.

Operacija noge

Prije nešto više od godinu dana, 23. prosinca prošle godine, na VMA u Beogradu Boris Tadić je operirao Ahilovu tetivu na lijevoj nozi. Radilo se, kako se tada tvrdilo, o staroj sportskoj ozljedi (Tadić je bio zaljubljenik u košarku) koju je trebalo sanirati. No, neki su mediji tada tvrdili da je Tadiću ustvari bio uklonjen tumor, za koji se ispostavilo da je bio dobroćudan. Nakon te operacije Tadić je kraće vrijeme hodao uz pomoć štake i brzo se vratio u normalan život.

Tadić se posljednjih tjedana često pojavljivao u javnosti obilazeći gradilišta i tvornice, što se povezuje s predstojećom kampanjom za parlamentarne izbore koji Srbiju očekuju u proljeće. Oni koji su ga vidjeli kažu da je izgledao shrvan bolešću i vidno mršaviji, a na upit novinara o zdravstvenom stanju rekao je da je zdrav, no da je umoran zbog napornih poslova koje obavlja.

Mijenjaju mu krv

“Kad ga vidite danas i za sedam dana ponovno, kao da je u međuvremenu ostario pet godina. Onda ga ponovno vidite za dva tjedna i izgleda bolje, jer je očito primio terapiju”, kaže za Jutarnji list urednik jednih srbijanskih novina. To bi se moglo povezati s glasinama da srbijanskom predsjedniku Tadiću, u sklopu terapije, jednom mjesečno mijenjaju krv.

“Posljednji put Borisa Tadića izbliza sam vidjela početkom rujna na UNESCO-ovu regionalnom summitu u blizini Požarevca. Na njemu su se opažale promjene, no više od svega iznenadila je njegova rečenica u ćaskanju s novinarima kako će se povući iz politike”, kaže novinarka jednog beogradskog dnevnog lista.

Iz bliskih Tadićevih krugova puštena je priča, kaže za Jutarnji jedan dobro obaviješten beogradski sugovornik, kako je srbijanski predsjednik namjerno smršavio zbog problema s nogom. To može biti spin, jer je Srbija u vrlo delikatnom trenutku, izbori su pred vratima, a kampanja je već započela.

Demantirao šetnjom

Da informacije o Tadićevoj bolesti nisu tek puste tlapnje, svjedoči i zastupničko pitanje Nataše Jovanović iz Srpske radikalne stranke u srbijanskom parlamentu, koja je u listopadu tražila pisani odgovor o predsjednikovu zdravlju. Tadić je sam pokušao demantirati spekulacije o navodnoj bolesti, pojavivši se krajem studenoga u šetnji središtem Beograda u društvu potpredsjednika vlade Božidara Đelića. Tada je novinarima rekao da je zdrav, da nema čak ni gripu te da su priče o njegovoj bolesti “dio folklora u Srbiji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 23:47