GLASANJE OVAJ TJEDAN

Vijeće EU obavilo posao oko proračunskog paketa, na potezu je Parlament

Tu odluku moraju ratificirati sve države članice u skladu s njihovim ustavnim rješenjima
 Kenzo Tribouillard/POOL/AFP

Vijeće EU-a u ponedjeljak je usvojilo niz zakonodavnih akata koji čine dio paketa višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak o kojima će ovoga tjedna glasati i Europski parlament.

Nakon što je na sastanku na vrhu riješeno pitanje mađarsko-poljske blokade Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i plana za oporavak EU sljedeće generacije, u ukupnom iznosu od 1824 milijarde eura, Vijeće je u ponedjeljak napokon moglo donijeti potrebne odluke.

Vijeće je tako donijelo odluku o tzv. vlastitim prihodima, kojom se definira kako se financira proračun EU-a. Tu odluku moraju ratificirati sve države članice u skladu s njihovim ustavnim rješenjima, a u većini se to obavlja u nacionalnim parlamentima. S današnjom odlukom, proces ratifikacije može započeti.

Tom odlukom, gornja granica proračunskih prihoda podignuta je s 1,20 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) zemalja članica na 1,40 posto. Ta odluka je i preduvjet da bi se Komisija mogla zadužiti za 750 milijardi eura, koliko iznosi novi instrument EU sljedeće generacije, namijenjen za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa.

Vijeće je također usvojilo uredbu o Instrumentu za oporavak. Taj instrument imat će na raspolaganju 750 milijardi eura, od kojih će 390 milijardi biti dodijeljeno zemljama članicama kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kroz povoljne zajmove. Te zajmove će vraćati Unija iz svoga proračuna koji se puni najvećim dijelom iz doprinosa zemalja članica sukladno njihovom udjelu u ukupnom bruto nacionalnom dohotku. To znači da se ta sredstva neće voditi kao dug pojedinačnih zemalja članica, nego kao dug EU-a. To je osobito važno za države članice koje imaju visoke javne dugove jer im ti zajmovi neće povećati dug.

Vijeće je također usvojilo uredbu o mehanizmu uvjetovanosti, zbog koje su Mađarska i Poljska blokirale cijeli paket. Tom uredbom se uspostavlja mehanizam za obustavu proračunskih plaćanja državi članici koja krši vladavinu prava. Odluku o suspenziji donosit će Vijeće kvalificiranom većinom na prijedlog Komisije.

Mađarska i Poljska više tjedana su blokirale cijeli proračunski paket zbog te uredbe. Za izglasavanje same uredbe nije potreban konsenzus svih zemalja članica, dovoljna je kvalificirana većina, ali su Mađarska i Poljska prijetile da neće podržati odluku o vlastitim proračunskim prihodima za koju jest potreban konsenzus i ratifikacija u nacionalnim parlamentima, ako taj mehanizam bude usvojen.

Na kraju je dogovoreno kompromisno rješenje prema kojem je Europsko vijeće donijelo interpretativnu izjavu kojom se objašnjava korištenje toga mehanizma te da se on neće koristiti dok Sud EU-a ne donesu odluku je li taj mehanizam u skladu s pravom EU-a. To u praksi znači da je primjena toga mehanizma odgođena do pravorijeka Suda EU-a, za koji obično treba čekati oko dvije godine.

Vijeće je također usvojilo uredbu o VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. godine, na koju sada Europski parlament treba dati pristanak.

Vijeće je na kraju usvojilo svoje stajalište i o proračunu za sljedeću godinu. U srijedu bi ga trebao prihvatiti i Europski parlament tako da će se moći početi primjenjivati od 1. siječnja 2021.

Dogovor o proračunu za 2021. Vijeće i Parlament postigli su 4. prosinca, ali se on nije mogao formalizirati dok se ne usvoji veliki financijski paket koji uključuje sedmogodišnji proračun i plan za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

Da su Mađarska i Poljska ostale pri svom vetu na proračunski paket, proračun EU-a za sljedeću godinu morao bi funkcionirati po sustavu "privremenih dvanaestina", što se nije dogodilo još od 1988. godine. Taj sustav predviđa da se mjesečno ne smije potrošiti više od jedne dvanaestine proračuna iz prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:25