‘ZNAČAJAN USPJEH‘

Vijeće EU pod predsjedanjem hrvatske Vlade usvojilo stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe

Konferencija o budućnosti Europe uvelike će doprinijeti jačanju ukupnog položaja EU u svijetu punom izazova
Andrej Plenković
 Kenzo Tribouillard/AFP

Vijeće EU je pod predsjedanjem Hrvatske usvojilo stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe za pregovore s ostalim institucijama EU, priopćila je u četvrtak hrvatska vlada ističući kako je to značajan uspjeh hrvatskog predsjedanja.

"Hrvatsko predsjedništvo se zalagalo za dobivanje snažnog mandata Vijeća, kako bi Konferencija o budućnosti Europe mogla dati značajan doprinos otvorenoj i širokoj raspravi o temama od neposrednog interesa za sve građane, u rasponu od njihovih ljudskih, ekonomskih i socijalnih prava i temeljnih vrijednosti Unije do njezine uloge u oporavku, gospodarskom snaženju i jačanju otpornosti država članica, uključujući i na krize kao što je COVID-19.

Konferencija o budućnosti Europe ujedno će uvelike doprinijeti jačanju ukupnog položaja EU u svijetu punom izazova, ali i izgradnji vizije za ujedinjenu, solidarniju i gospodarski održiviju Uniju", poručio je tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković, navodi se u priopćenju.

Hrvatski premijer je posebno naglasio kako će Hrvatska nastaviti davati svoj snažan politički doprinos u okviru ove konferencije, u kojoj će važnu ulogu imati potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica

Mandat od strane čelnika članica EU dobiven je nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora s državama članicama u Vijeću, napominje se u priopćenju.
 
Očekuje se da će Konferencija formalno započeti s radom nakon konačnog dogovora između europskih institucija, do kraja 2020. godine, uzimajući u obzir epidemiološke uvjete.

Bit će organizirana kao široka platforma za raspravu o budućnosti Europe, na europskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, uz sudjelovanje građana, različitih dionika iz svih društvenih područja, socijalnih partnera i civilnog društva, EU institucija i nacionalnih parlamenata, uz korištenje digitalnih i internetskih platformi. Predviđeno je da Konferencija traje dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2020 00:30