KRIZA NA ISTOKU

Vijeće Europe poziva Bjelorusiju na uspostavu nacionalnog dijaloga kako bi mirno izašla iz krize

Traži se momentalno puštanje prosvjednika iz pritvora, te nužne reforme koje će biti "na korist svim građanima Bjelorusije"
 BELTA/AFP

Bjelorusija mora što prije uspostaviti nacionalni dijalog s civilnim društvom kako bi mirno izašla iz sadašnje krize, pozvali su u srijedu čelnici Vijeća Europe, ocijenivši da "legitimnost ne može proizaći iz represije".

U zajedničkom priopćenju glavna tajnica paneuropske organizacije za zaštitu ljudskih prava Marija Pejčinović Burić, predsjednik njezine parlamentarne skupštine Rik Daems i grčki ministar Miltiadis Varviciotis, čija zemlja trenutačno predsjeda Vijećem Europe, pozivaju bjeloruske vlasti da "što prije uspostave sveobuhvatan nacionalni dijalog".

On "treba zajamčiti miran izlazak iz sadašnje krize i omogućiti nužne reforme koje će biti na korist svim bjeloruskim građanima", dodaje troje čelnika te organizacije sa sjedištem u Strasbourgu.

Potonji traže da se "prosvjednici odmah puste iz pritvora, prekine svako loše postupanje i provede brza i jasna istraga o grubom postupanju redarstvenih snaga".

U odvojenoj zajedničkoj izjavi potpredsjednik EU Josep Borrell i kanadski ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne istaknuli su "međunarodne obveze" Bjelorusije.

Nužnost dijaloga

"Kao članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Bjelorusija se obvezala na organiziranje demokratskih izbora i na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda", ocijenili su.

Borrell i Champagne dodaju da podupiru prijedlog OESS-ova predsjedništva o posredovanju i predlažu sastanak s bjeloruskom vladom u Minsku.

"Pozivamo bjeloruske vlasti da odmah prihvate taj prijedlog", istaknuli su.

Bjelorusija, gdje se održavaju neviđeni prosvjedi protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., "još nije" punopravni član Vijeća Europe u kojemu je 47 zemalja, među njima Rusija i Ukrajina, ali je Minsk tijekom godina potpisao i ratificirao dvanaest ugovora i protokola te organizacije.

"Svi želimo da se Bjelorusija jednom pridruži našoj europskoj obitelji koja dijeli zajedničke vrijednosti i tako postane punopravni član Vijeća Europe" koje je "spremno na suradnju" s njom kako bi "pomoglo u prilagodbi bjeloruskih zakona europskim demokratskim standardima", zaključili su čelnici organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:15