STIGLA REZOLUCIJA

Vijeće guvernera međunarodne atomske agencije traži da Rusi hitno odu iz Zaporižja

Ovo je druga rezolucija o ruskoj invaziji na Ukrajinu koje je donijelo Vijeće guvernera IAEA-e.

Nuklearna elektrana u Zaporižji

 Stringer/Afp

Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju UN-a (IAEA) u četvrtak je donijelo rezoluciju kojom traži da Rusija prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporižja u Ukrajini, kazali su diplomati, sudionici sastanka iza zatvorenih vrata.

Ovo je druga rezolucija o ruskoj invaziji na Ukrajinu koje je donijelo Vijeće guvernera IAEA-e.

Sadržaji obiju rezolucija slični su s time da je prva u ožujku donesena prije nego li su ruske snage preuzele kontrolu nad Zaporižjom, najvećom nuklearnom elektranom u Europi.

Tekst poziva Rusiju da "odmah prekine sve akcije protiv elektrane Zaporižja, u njoj te u svim drugim nuklearnim postrojenjima u Ukrajini", a donesen je s 26 glasova za, dva protiv i sedam suzdržanih, kazali su diplomati.

Rusija i Kina glasale su protiv, a Egipat, Južna Afrika, Senegal, Burundi, Vijetnam, Indija i Pakistan bili su suzdržani.

Vijeće "žali zbog upornog nasilja Ruske Federacije protiv nuklearnih postrojenja u Ukrajini, uključujući i prisutnost ruskih snaga i osoblja (ruskog nuklearnog tijela) Rosatoma u nuklearnoj elektrani Zaporižja", piše u rezoluciji teksta.

Ruska okupacija elektrane znatno povećava rizik nuklearne katastrofe, dodaje se u tekstu.

Ukrajinsko osoblje nastavlja upravljati postrojenjem u uvjetima koje je IAEA opisala kao opasnima.

Vijeće je u ožujku prihvatilo rezoluciju kojom je osudilo rusko nasilje i pozvalo Rusiju da smjesta prekine sve radnje protiv nuklearnog postrojenja u Ukrajini te da vrati na upravljanje kompetentnim ukrajinskim vlastima, kaže se u izvještaju SAD-a vijeću.

"Idući dan Rusija je odbacila poziv i zauzela nuklearnu elektranu Zaporižja. Rusija s ukrajinskom civilnom infrastrukturom postupa kao s vojnom nagradom, te pokušava uskratiti Ukrajini upravljanje nad vlastitim energetskim resursima i koristiti postrojenje kao bazu za vojne akcije protiv Ukrajine", dodaje se.

Ruski veleposlanik nije odmah odgovorio IAEA-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:50