GRAYDON CARTER

VIJEST KOJA ĆE RAZVESELITI TRUMPA Povlači se legenda novinarstva, čovjek koji je određivao trendove i kojeg predsjednik ne može vidjeti ni nacrtanog

 

Čovjek ima plaću veću od milijun dolara, ako je vjerovati New York Timesu, i u 68. godini odlučio je da mu je dosta. “Želim otići dok je magazin na vrhu”, izjavio je glavni urednik Vanity Faira Graydon Carter, objavljujući da se nakon 25 godina odlučio u prosincu povući s te funkcije.

Utjecao na generacije

Otišao bi i prije, ali ga je izbor Donalda Trumpa toliko šokirao da je morao ostati. Vanity Fair većinom piše o glumcima i drugim celebrityjima, o tajkunima i političarima. Trump je Graydonu Carteru godinama bio na meti, još od osamdesetih kad je pokrenuo satirični mjesečnik Spy u kojem su sadašnjeg predsjednika SAD-a zvali vulgarnim tipom kratkih prstiju.

Vijest je obišla svijet jer je Graydon Carter jedna od posljednjih preostalih uredničkih zvijezda, pravi celebrity s utjecajem i u Hollywoodu i u Washingtonu, čovjek koji je utjecao na generacije novinara ne samo u Americi. Figurirao je i kao jedan od važnih likova njujorškoga društvenog života, organizirajući zabave o kojima se dugo govorilo. Diktirao je ukuse u literaturi, filmu, umjetnosti. Producirao je filmove i broadwayske predstave, otvarao trendi restorane. U medijskoj industriji, koja je davno prošla svoj vrhunac, Graydon Carter odlučio je otići prije nego što ga nesmiljena logika profita natjera na to.

Tko će se usuditi

Još uvijek se ne zna tko će ga zamijeniti na čelu slavnog magazina, a i do prosinca ima vremena. Spominju se imena Adama Mossa iz New York Magazinea, Janice Min iz Hollywood Reportera i Joanne Coles iz Hearst Magazinea. “Ima dosta dobrih kandidata i u kompaniji i izvan nje”, kaže Steven O. Newhouse, direktor Advance Publicationsa, sestrinske tvrtke Vanity Faira čiji je izdavač Condé Nast.

Što će točno raditi nakon Vanity Faira, Graydon Carter nije rekao. Zna se da za prvih šest mjeseci planira unajmiti kuću u francuskoj Provansi i da ozbiljne planira pisati. O čemu? Možda smišlja nove načine izvještavanja, knjigu ili još neki medijski projekt, ali o tome nije htio govoriti. Puno mu se više sviđa da stvar propadne tiho na samom početku, kaže, nego nakon gromoglasne najave. Iz Vanity Faira planira se potpuno povući. Na pitanje hoće li se bar pojaviti na tradicionalnom oskarovskom partyju magazina, odgovorio je da ga tamo više ne trebaju.

Izdavač Vanity Faira, Condé Nast, kao i drugi intenzivno reže troškove i ulaže u digitalizaciju, pokušavajući nadoknaditi pad prihoda od prodaje i oglasa. Condé Nast izdaje niz popularnih časopisa, među ostalima New Yorker, Vogue i Wired. Odlazeći, Carter poručuje da će ostati strasti u magazinskom biznisu, ali će je biti teže održavati. New York Times piše da je Carter odnedavno, prvi put u životu, počeo odlaziti na psihoterapiju, “potaknut promjenama u državi i svom osobnom životu”.

Živi s trećom suprugom Annom Scott Carter u West Villageu na Manhattanu. Je li ga Trumpova pobjeda toliko uzdrmala? “Preživjeti život, već to je dosta”, kaže slavni urednik. Trump ga je pljuvao na Twitteru 42 puta: svaki tvit je dao uvećati i uokviriti. Na zidu je ostalo mjesto za još jedan tvit. “To bi mogla biti jedina svijetla točka Trumpove vladavine. Ako je pametan, neće reći više ništa”, poručuje odlazeći glavni urednik Vanity Faira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:58