AKTIVISTI NA NOGAMA

Vijetnamski radnici u Zrenjaninu žive u ropskim uvjetima, bez struje i čiste vode, oduzeli im i putovnice

Vijetnamski radnici rade devet sati 26 dana u mjesecu, a ne ispune li tu normu, makar i za jedan dan, taj mjesec ne dobivaju plaću

Vijetnamski radnik

 N1 Televizija

U Srbiji je javnost već danima uzbunjena zbog uvjeta u kojima žive vijetnamski radnici kineskog pogona za proizvodnju guma u Zrenjaninu. Nakon što je istraživački portal Voice otkrio da strani radnici žive u napuštenim barakama bez struje, čiste vode, kanalizacije, ali i bez putovnica - praktički u ropskim uvjetima - srbijanske organizacije za ljudska prava podnijele su kaznene prijave i pitanja nadležnim institucijama, ali one i dalje ili šute ili tvrde da nekoliko stotina vijetnamskih radnika ima najbolje regulirana radna prava na širem području Srbije na kojem trenutačno žive i rade.

No, za udruge poput Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 i Astre (Akcija protiv trgovine ljudima) riječ je o modernom ropstvu, a vrlo je vjerojatno da je riječ o žrtvama trgovine ljudima u svrhu ekonomskog iskorištavanja.

Radnici, tvrde udruge, žive u hladnim barakama oko kojih se izlijeva kanalizacija, groze se skorog dolaska jake zime, a s obzirom na to da nemaju kopije niti su ikada vidjeli originale, moguće je da se u Srbiji nalaze bez važećih radnih dozvola. Radnici su zaposlenici kineske tvrtke Linglong, čije je gradilište eksteritorijalno, i gdje su se, ističu aktivisti, posljednjih dana pojavili ljudi s crnim džipovima koji novinarima i aktivistima onemogućavaju svaki kontakt s radnicima i odbijaju se predstaviti.

Vijetnamski radnici, prenosi beogradski studio regionalne televizije N1, rade devet sati 26 dana u mjesecu, a ne ispune li tu normu, makar i za jedan dan, taj mjesec ne dobivaju plaću. Zaštitnu opremu plaćaju svojim novcem.

U vlažnim prostorijama nemaju struju, neki su se već otrovali vodom iz zrenjaninskog vodovoda koja je 17 godina zabranjena za upotrebu. Nema ni tople vode.

Odsjek za strance zrenjaninske policijske uprave navodi da su na gradilištu angažirana 402 Vijetnamca, 367 ih ima vizu, a 35 legalne radne dozvole. Radnici su već dva puta štrajkali zbog nedostatka hrane ili neisplaćenih honorara, poručuju aktivisti.

U Srbiju su došli u ožujku i travnju ove godine preko vijetnamske agencije kojoj su platili od 2000 do 4000 dolara za vizu i smještaj. Posrednik u ovom poslu bila je agencija China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd., Ogranak Beograd, piše Al Jazeera. Prema mnogima, riječ je o običnom robovskom radu pred kojim vlasti ne smiju zatvarati oči i trebali bi ga najstrože kazniti te se odmah, navode organizacije, pobrinuti za sigurnost stranih radnika.

Vijetnamskim radnicima u vojvođanskom gradu Zrenjaninu jučer je uručena prva pomoć u organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma. Ta organizacija tvrdi da je u više navrata okušavala uručiti radnicima hranu i toplu odjeću te deke, ali je osiguranje njihova kampa odbijalo preuzeti pomoć. Na kraju su se radnici sami organizirali, izašli iz baraka u većoj skupini i odnijeli vreće. Zahvalili su aktivistima na pomoći. Iako su ih nadređeni snimali cijelo vrijeme dok su razgovarali s novinarima, jedan od njih je pristao dati intervju i rekao da se ne boji.

"Tu nas je oko 400, a najveći problem je nedostatak ispravne vode za piće, vode za kupanje i struje. Već nekoliko dana struje uopće nema. Nije me strah reći kako nam je iako nas sada fotografiraju kineski šefovi i vjerovatno ću s njima imati problema. Došli smo prije tri mjeseca, nemamo dokumenata i ne znamo kako će biti zimi u ovim barakama. Zabrinuti smo što dalje", rekao je jedan od Vijetnamaca za Danas.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:55