PROMJENA VLASTI

Viktor Orban - povratnik od kojeg Mađari očekuju spas

Bez jasnog programa šef Fidesza, koji je izbore dobio na račun populističkih izjava, nalazi se pod pritiskom očekivanja

BUDIMPEŠTA - Vidjeli smo revoluciju na biralištima - poručio je Viktor Orban (46), šef konzervativnog Fidesza , pristašama nakon što je nadmoćno pobijedio na izborima i osigurao si dvotrećinsku većinu u parlamentu, kao i titulu jednog od najvećih političkih povratnika (on je, naime, imao samo 35 godina kad je postao premijerom Mađarske 1998., a socijalisti su ga sramotno porazili na izborima 2002).

Dakle, nakon osam godina vladavine socijalista Orbanov Fidesz uspio je u nedjelju, u drugom krugu izbora, osvojiti 68 posto glasova, odnosno 263 od 386 mjesta u parlamentu.

Fidesz svašta obećao

S tom prvom nekoalicijskom vladom od pada komunizma Orban će Mađarsku iduće četiri godine bezbrižno voditi u smjeru u kojem on želi, no s jednom “kvakom”. Ako ne uspije srediti “nered” u Mađarskoj, odgovornost će biti samo njegova.

Orban i Fidesz su, naime, obećali svašta, među ostalim da će u zemlju uvesti “red i zakon” i “ponizno vladati” u “snažnoj državi koja stvara radna mjesta, štiti vrijednosti i brine se o građanima”.

Nema vremena za slavlje

- To je velika prilika, ali u isto vrijeme i jako velik rizik. Ako ne uspiju provesti reforme, imat će punu odgovornost i ne mogu kriviti nikog drugog osim sebe - smatra analitičar Peter Kreko iz Political Capitala, tvrtke za istraživanje i konzalting iz Budimpešte.

Unatoč tome što ima razloga za slavlje, Orban baš i nema vremena za to. Pred njim je težak posao (kako sam kaže, najteži ikada u njegovu životu), koji će morati obavljati pod pritiskom očekivanja očajnih mađarskih birača koje je pridobio populističkim obećanjima. To mu možda i uspije, ako se posluži metodama kojima vodi svoju stranku, odnosno čvrstim stiskom (navodno je sam intervjuirao 170-ak fideszovaca prije nego što im je dopustio da predstavljaju stranku na izborima).

Pregovori i reforme

Pred sobom taj peterostruki otac i veliki ljubitelj nogometa ima Mađarsku koju je financijska kriza skoro dotukla i koja se uspjela izvući samo zahvaljujući paketu od 20 milijardi eura koji su joj dali MMF i EU, a čini se da bi mogao igrati upravo na tu kartu. Naime, Orban planira ispregovarati s MMF-om i ostalim instutucijama (za koje je još jučer bahato ustvrdio da nisu šefovi Mađarske) veći deficit od onog koji je trenutno predviđen. Ako mu to uspije, a moglo bi mu samo ako predoči precizan plan strukturalnih reformi, Orban bi mogao ostvariti jedno od obećanja, odnosno barem malo smanjiti poreze i konsolidirati tvrtke koje su u gubitku.

Razjedinjeni stručnjaci

Orban je najavio i da će srezati broj zastupnika u parlamentu i provesti reformu lokalne samouprave, ali i odobriti državljanstvo etničkim Mađarima iz susjednih država. Analitičari su za sada razjedinjeni. Neki tvrde da će stabilna vlada pridonijeti procvatu ekonomije, drugi su skeptični i upozoravaju da su Orbanu i Fideszu populističke, kratkoročne metode u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:22