HUMANITARNA KRIZA

Više od 1,7 milijuna Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje, najveći teret podnijela Poljska

U Europsku uniju moglo bi stići do 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica ako Rusija ne zaustavi bombardiranje njihove zemlje

Ukrajinske izbjeglice na poljskoj granici

 Louisa Gouliamaki/AFP

Više od 1,7 milijuna Ukrajinaca izbjeglo je u srednju Europu zbog ruske invazije, objavili su Ujedinjeni narodi u ponedjeljak, na dan kad će se o humanitarnoj krizi u toj državi govoriti i na sjednici Vijeća sigurnosti.

Poljska, dom najveće ukrajinske zajednice u srednjoj Europi, od početka napada 24. veljače primila je više od milijun izbjeglica iz susjedne zemlje.

Ukupno 1,735,068 civila, većinom žena i djece, prešlo je granicu prema zapadu, objavila je agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR).

U Europsku uniju moglo bi stići do 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica ako Rusija ne zaustavi bombardiranje njihove zemlje, rekao je u ponedjeljak vanjskopolitički povjerenik EU-a Josep Borrell.

O humanitarnoj situaciji u Ukrajini razgovarat će se i na sjednici Vijeća sigurnosti koja se održava od 21 sat po hrvatskom vremenu.

Dio Ukrajinaca već je prešao teritorij srednje Europe na putu prema zapadu.

U Poljskoj je 59,2 posto ukupnog broja izbjeglih Ukrajinaca. U Mađarskoj je 180 tisuća izbjeglica, u Slovačkoj 128, u Moldaviji 82, a u Rumunjskoj gotovo 79 tisuća, stoji u podacima UNHCR-a.

Ta agencija smatra kako je 183 tisuće ljudi otišlo u druge europske države, prenosi agencija France Presse.

Hrana i pelene

Stanovnici srednje Europe, čija su sjećanja na vlast Moskve nakon Drugog svjetskog rata i dalje aktualna, i dalje pomažu svojim istočnim susjedima.

Na željezničkoj stanici u Przemyslu, Ukrajini najbližem većem poljskom gradu, oko 150 ukrajinske siročadi iz kijevske regije stiglo je vlakom iz Lavova.

„Imamo hranu za njih, bit će puno djece koja su jako mala pa ćemo im mijenjati pelene, i slično“, rekao je 25-godišnji Przemek Macholak iz poljske nevladine organizacije Happy Kids.

„Zatim će ponovno na autobuse prema Poljskoj, još 20 sati vožnje“, rekao je u dvorani gdje su smještena djeca i donacije odjeće i hrane.

Happy Kids je dosad pomogao u evakuaciji 2 tisuće siročadi, te ne razdvaja djecu iz istih domova kad stižu u Poljsku.

Poljska vlada izglasala je nacrt mjere o 1,75 milijardi dolara vrijednom fondu za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 09:07