OLUJNO NEVRIJEME

VIŠE OD 10.000 TURISTA ZAROBLJENO U POPULARNOM TALIJANSKOM SKIJALIŠTU Mjesto je potpuno odsječeno, a vlasti su izdali upozorenja za opasnost od lavina

 
 Screenshot: YouTube

Zbog gusta snijega u petak su ostala odsječena skijališta Cervinia u Italiji i Adelboden u Švicarskoj, dok olujno nevrijeme i dalje hara Europom.

Talijanski mediji izvješćuju da je Cervinia u Valle d'Aosta zatrpana pod dva metra snijega te da je ondje zarobljeno 10.000 turista. Slična je situacija i švicarskom u Adelbodenu gdje vojska raščišćava ostatke odrona, prenosi BBC.

U mnogim odredištima rizik od lavine je na četvrtom, od ukupno pet stupnjeva. Austrijskom Tirolu prijeti visok rizik od lavine i mnoge ceste su blokirane. U Vorarlbergu rizik od lavine je na četvrtom stupnju.

Problem predstavlja i vrlo jaki vjetar što zorno predočuje snimka iz austrijskog skijališta Silvretta Montafon na kojoj vjetar divlje baca gondolu na žičari s jedne na drugu stranu, dok se prestravljeni skijaši čvrsto drže kako ne bi pali.

Skijaške staze u francuskim Alpama zatvorene su u Val d'Isereu, jednom od najvećih skijališta. I Chamonix je zaustavio većinu skijaških vučnica.

Oluja Eleanor prouzročila je pometnju u mnogim dijelovima Francuske, gdje je u zastoju zračni i cestovni promet a tisuće kućanstava ostalo je bez struje.

Troje ljudi umrlo je u francuskim Alpama, 93-godišnja starica čiji je dom poplavljen, muškarac zatrpan snijegom u Savoji i skijaš na kojeg je palo stablo u Morillonu.

Ovaj tjedan vjetrovi pušu 160 km na sat u Velikoj Britaniji te 147 km na sat u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 03:02