KLIMATSKA KRIZA

Više od 150 mrtvih u poplavama u Pakistanu, očekuje se još kiše: ‘To može pogoršati situaciju‘

Pakistanski ministar za klimu rekao je prošli tjedan da je zemlja suočena s egzistencijalnom prijetnjom zbog globalnog zatopljenja

poplave u Pakistanu

 Asif HASSAN/AFP

Pakistanske vlasti objavile su u utorak da se ovaj tjedan očekuju nove monsunske kiše, a broj mrtvih u ranijim poplavama premašio je 150.

Ukupno je 157 ljudi poginulo u obilnim kišama i poplavama.

Dijelovi najnapučenijeg grada Karachija, s otprilike 20 milijuna ljudi, poplavljeni su već dva dana pa su stanovnici morali ostati u kućama dok spasioci pokušavaju spasiti ljude zarobljene u svojim domovima.

Najmanje 44 žene i 47 djece poginulo je u poplavama koje su izazvale obilne kiše od lipnja, priopćila je Nacionalna uprava za katastrofe u glavnom gradu Islamabadu.

Nove obilne kiše padat će u najteže pogođenoj južnoj regiji Sindh od četvrtka, rekao je glavni meteorolog Sardar Sarfraz.

"Ovo može pogoršati situaciju i poplaviti više gradova", izjavio je Sarfraz.

Najnovije poplave pogodile su Pakistan i dijelove susjedne Indije u jeku sve veće zabrinutosti zbog utjecaja klimatskih promjena u jednoj od najnaseljenijih regija u svijetu.

Pakistanski ministar za klimu rekao je prošli tjedan da je zemlja suočena s egzistencijalnom prijetnjom zbog globalnog zatopljenja u obliku toplinskih valova, brzog otapanja ledenjaka, kiša i poplava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 04:21