HOROR U MARIUPOLJU

Više od 200 civila još je u čeličani Azovstal, prva dama Ukrajine Zapadu: ‘Treba nam još oružja‘

Najžešći sukobi vode se oko Popasne. Granatiranje je bilo toliko žestoko da nije bilo moguće pokupiti tijela, kaže regionalni guverner

Pogled na Azovstal

 Andrey Borodulin/AFP

Više od 200 civila još uvijek je s borcima u ogromnoj čeličani u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju, rekao je u utorak gradonačelnik Vadim Bojčenko. Dodao je kako je ukupno oko 100.000 civila još uvijek u gradu na jugu Ukrajine koji su okupirale ruske snage.

Ruske snage granatiraju Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, i razaraju nekoliko gradova na istoku Ukrajine.

Europska unija pripremila je sankcije na prodaju ruske nafte nakon što je Njemačka objavila da je spremna podržati embargo.

Mađarska neće podržati sankcije koje bi onemogućile isporuku ruske nafte i plina u Mađarsku, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u utorak.

Govoreći u Kazahstanu, Szijjarto je izjavio da isporuke ruske nafte preko naftovoda Družba čine oko 65 posto potrebne nafte Mađarskoj i da ne postoje alternativni putevi opskrbe koji bi to mogli zamijeniti.

Slovačka će tražiti izuzeće od embarga na rusku naftu koji je dogovorila Europska unija u svom sljedećem paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćilo je u utorak slovačko ministarstvo gospodarstva.

"Ako dođe do odobrenog embarga na rusku naftu u sklopu daljnjeg paketa sankcija protiv Rusije, onda će Slovačka zatražiti izuzeće", napisalo je ministarstvo u odgovoru na pitanja Reutersa.

image

satelitska snimka Azovstala

AFP

Rusija je pokrenula veliku ofenzivu na istoku Ukrajine fokusiranu na Doneck i Lugansk nakon što je odustala od napada na Kijev krajem ožujka. Dijelove tih pokrajina već su držali separatisti koje podržava Rusija prije nego što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju 24. veljače.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska zamolila je Zapad da nastavi s podrškom.

“Ukrajini treba oružje kako bi se ukrajinske izbjeglice mogle vratiti kući i obnoviti gospodarstvo. Stoga vas molimo da ne stanete, već da ubrzate ritam isporuke teškog naoružanja”, rekla je za britansku jutarnju televiziju.

Ruski napadi se nastavljaju

Sjeveroistočni grad Harkiv je pod bombardiranjem, kao i od prvih dana invazije, priopćila je ukrajinska vojska u utorak.

Ukrajinski glavni stožer u izvješću je rekao da njegove snage brane prilaz Harkivu od Izjuma, grada na rijeci Doneck oko 120 km prema jugoistoku, dok neprijatelj ostavlja tragove razaranja u pokrajini Luhansk.

Ukrajinska vojska priopćila je da ruske snage pokušavaju zauzeti grad Rubižne u pokrajini Luhansk na prvoj liniji i pripremiti napad na obližnji Sjeverodoneck.

Najžešći sukobi vodili su se oko Popasne, južnije. Granatiranje je bilo toliko žestoko da nije bilo moguće pokupiti tijela, rekao je regionalni guverner Sergij Gajdaj.

"Ne želim ni govoriti o tome što se trenutno događa s ljudima koji žive u Popasni, Rubižnu i Novotoškivsku. Ti gradovi jednostavno više ne postoje. Potpuno su ih uništili", izjavio je.

Ruske snage sad pokušavaju opkoliti tamošnje velike ukrajinske snage, napadaju iz tri smjera uz snažno bombardiranje duž bojišnice.

Najmanje tri civila ubijena su u utorak u ruskom granatiranju grada Vuhledara u regiji Doneck na istoku Ukrajine, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika.

Neka druga područja Donecka pod stalnom su paljbom, a regionalne vlasti pokušavaju evakuirati civile iz područja na bojištu, navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:41