JERUZALEM

Više od 200 osoba ozlijeđeno u sukobu izraelske vojske i palestinskih prosvjednika

Neredi su izbili zbog potencijalne deložacije Palestinaca sa zemljišta koja pripadaju židovskim naseljenicima
 Ahmad GHARABLI/AFP

Izraelske snage ispaljivale su gumene metke i zvučne granate prema palestinskim prosvjednicima koji su na njih bacali kamenje tijekom sukoba na platou kod džamije Al-Aksa u Jeruzalemu, a neredi su izbili zbog potencijalne deložacije Palestinaca sa zemljišta koja pripadaju židovskim naseljenicima.

Najmanje 205 Palestinaca i 17 policajaca ozlijeđeno je u sukobima na području trećeg najvažnijeg svetišta islama i u istočnom Jeruzalemu, priopćili su palestinski medicinski stručnjaci i izraelska policija. Tisuće Palestinaca sukobile su se s nekoliko stotina izraelskih policajaca.

Tenzije su se pojačale u Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, pri čemu je došlo do noćnih sukoba u palestinskom naselju Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu gdje se brojne palestinske obitelji suočavaju s dugotrajnim sporovima u vezi deložacija.

SAD i Ujedinjeni narodi su u petak pozvali na mir i suzdržavanje, a Europska unija i Jordan su izrazili zabrinutost oko mogućih deložacija.

Deseci tisuća Palestinaca okupili su se u petak na platou oko džamije da bi se molili. Mnogi su nastavili prosvjedovati protiv deložacija.

Sukobi su izbili nakon večere kojom je prekinut ramazanski post. Najveći neredi su bili oko džamije Al-Aksa, a manji sukobi na području Sheikha Jarraha koje se nalazi u blizini Damaščanskih vrata na ulazu u jeruzalemski Stari grad.

Policija je pomoću vodenih topova rastjerala nekoliko stotina prosvjednika okupljenih u blizini domova obitelji koje se suočavaju s potencijalnom deložacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:53