PORAST ZARAZE

Više od 200 UN-ovih djelatnika zaraženo u Siriji: Neki su hospitalizirani, troje ih je evakuirano

UN-ov koordinator Imran Riza navodi da je pri kraju osiguravanje medicinskih kapaciteta za liječenje oboljelih od Covida-19 u Siriji
UN-ov posebni izaslanik za Siriju Geir Pedersen
 Fabrice Coffrini/AFP

Više od 200 UN-ovih djelatnika zaraženo je koronavirusom u Siriji, u kojoj je zdravstvena infrastruktura uništena ratom te Ujedinjeni narodi nastoje ojačati kapacitete u borbi protiv pandemije.

"Zabilježeno je više od dvjesto slučajeva Covida-19 među osobljem UN-a, od kojih su neki hospitalizirani, a troje ih je medicinski evakuirano", naveo je visoki dužnosnik UN-a u pismu koje je Reuters dobio od zaraženog lokalnog osoblja .

Humanitarni radnici izrazili su bojazan da je stvarni broj slučajeva znatno veći, jer uključuje stotine zaposlenika nevladinih organizacija koji rade za desetak agencija Ujedinjenih naroda nadgledajući najveće humanitarne akcije u zemlji.

UN-ov koordinator Imran Riza u pismu osoblju navodi da je pri kraju osiguravanje medicinskih kapaciteta za liječenje oboljelih od Covida-19 u Siriji u kojoj je, kaže, zabilježen desetostruki porast infekcija u dva mjeseca.

Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog širenja koronavirusa u zemlji u kojoj je zdravstvena infrastruktura uništena ratom, a medicinske potrepštine ograničene.

Po podacima ministarstva zdravstva od 23. ožujka zabilježen je 3171 slučaj zaraze i 134 smrtna slučaja.

Nezavisni medicinski djelatnici tvrde da vlasti prikrivaju pravo stanje te da je posljednjih tjedana umrlo mnoštvo liječnika i zdravstvenih radnika u Siriji. Vlasti to poriču, ali priznaju da je testiranje ograničeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:46