PRESUDA U FRANCUSKOJ

Više od 2500 žena sa umjetnim grudima dobilo pravo na odštetu: ‘U tijelo mi je curio silikon...‘

Jan Spivey je nakon ugradnje neispravnih implatanata dobila bolove u zglobovima, patila od boli i umora.
Medicinska sestra u Francuskoj drži neispravan implantat kojeg su uklonili pacijentici u klinici u Nici
 Bebert Bruno/Sipa Press/Profimedia

Francuski sud presudio je da više od 2500 žena sa plastičnim grudnim implatantima trebaju dobiti odštetu. To je važna presuda, s obzirom da se procjenjuje da je oko 400.000 žena širom svijeta dobilo plastične implatante punjene industrijskim silikonom koji nije bio odobren za ljudsku upotrebu. Visina odštete tek treba biti utvrđena. Još oko 20.000 žena tužilo je francuskog proizvođača silikonskim implatanata.

Ushićena sam i iscrpljena, komentirala je Jan Spivey, jedna od žena koje su se odlučile na tužbu, nakon ugradnje nesretnih implatanata nakon mastektomije zbog raka dojke. Među ženama koje su dobile pravo na odštetu je 540 Britanki, prenosi BBC. Presudom je potvrđena ranija presuda kojom je njemačka tvrtka TUV Rheinland osuđena zbog nesavjesnog djelovanja, jer je dijelila sigurnosne certifikate za neispravne implantate.

Jan Spivey je nakon ugradnje implatanata dobila bolove u zglobovima, patila od boli i umora. Nakon što su joj uklonili implatantne, bilo je jasno da joj je u tijelo curio silikon. "Moji grudni implantati od prije 20 godina još uvijek utječu na moj život i zdravlje, čak i danas", ističe Jan. Ovo je nevjerojatna pobjeda, kaže Nicola Mason, druga žena kojoj su ugrađeni silikonski implatanti, koji su potom pukli. Dugo smo čekale na ovo, poručila je.

Nicola je za puknuće prvi put saznala dok je bila trudna, kad je primijetila veliku kvržicu ispod pazuha. Bilo je to prilično traumatično: na kraju su implatanti uklonjeni, ali joj je ostala nakupuna silikona pod pazuhom koja svako malo izaziva upale. "Mislim da nitko ne zna dugoročne učinke", kaže Nicola Mason.

Alifie Jones uklonila je implantate prošlog mjeseca. Godinama je patila od boli i iscrpljenosti. Rekla je za BBC da je najgora stvar u vezi s tim što se pitala zašto se cijelo vrijeme osjećala tako loše: nije znala o čemu se radi, nije mogla vježbati, nije imala snage. Osjećala je kao da pati od misteriozne bolesti, kao da joj je život ukraden. Kad je otišla na operaciju, kirurg je bio šokiran: jedan od implatanata u njoj se razmrvio na više dijelova, izlažući njeno tijelo silikonskom gelu, neprimjerenom za ljudsku upotrebu.

Nekvalitetne silikonske grudne implatante proizvela je između 2001. i 2010. godine francuska tvrtka Poly Implant Prothèse ili PIP. Tvrtka je ugašena 2010. a njezin pokretač je osuđen na zatvorsku kaznu kad se ispostavilo da su implatanti napunjeni industrijskim silikonom koji nije bio odobren za ljudsku upotrebu. Oko 400.000 žena širom svijeta dobilo je takve implatante, a najviše u Latinskoj Americi. Procjenjuje se da je samo u Kolumbiji 60.000 žrtava. U Velikoj Britaniji se računa da je 47.000 žena dobilo nekvalitetne i potencijalno opasne implatante.

Slučaj poznat pod nazivom TUV1 prvi put je pokrenut prije deset godina protiv TUV Rheinland koji je izdao europske sigurnosne certifikate za PIP implantate. Tvrtka se branila da ni u jednom trenutku nije bila svjesna da francuski implantati dojke proizvedeni od strane PIP nisu u skladu s propisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:27