NIZ ZRAČNIH UDARA

Više od 300 civila ubijeno u bombardiranju u Etiopiji u zadnja tri mjeseca: ‘Stotine tisuća su na rubu gladi‘

Sukob u Tigraju počeo je u studenom 2020. kada je etiopski premijer poslao onamo saveznu vojsku da svrgne regionalnu vlast koju obnaša TPLF

Assia Abdu (8), žrtva sukoba u Etiopiji

 Eduardo Soteras/AFP

Više od 300 civila ubijeno je od kraja studenog u nizu zračnih udara na sjeveru Etiopije gdje traje rat, napose u pokrajini Tigraju, rekla je u ponedjeljak UN-ova Visoka povjerenica za ljudska prava.

U govoru u UN-ovu Vijeću za ljudska prava Michelle Bachelet je istaknula da se stanje ljudskih prava i sigurnosti "znatno pogoršalo" od kraja studenog 2021.

Napose je izrazila zabrinutost zbog velikog broja zračnih udara koji su izvele etiopske zračne snage, uglavnom u Tigraju, ali i u susjednom Afaru.

Visoko povjereništvo je evidentiralo "304 mrtva i 373 ranjena u bombardiranju u spomenutom razdoblju", rekla je.

Napade na civile i na civilne ciljeve izvele su i druge strane u sukobu, pa tako i tigrajski pobunjenici Fronte za oslobođenje tigrajskog naroda (TPLF).

Sukob u Tigraju počeo je u studenom 2020. kada je etiopski premijer Abiy Ahmed poslao onamo saveznu vojsku da svrgne regionalnu vlast koju obnaša TPLF, stranka koja je između 1991. i dolaska Abiyja 2018. držala poluge vlasti u Adis Abebi i koja je mjesecima prije osporavala njegovu vlast.

U sukobu su izginule tisuće ljudi, milijuni su raseljeni, a stotine tisuća su na rubu gladi, objavio je UN.

Bachelet je ujedno pozvala na uzbunu zbog brojnih informacija o silovanjima i o spolnom nasilju.

Samo od 1. studenog do 5. prosinca "tigrajske snage su počinile 306 silovanja u pokrajini Amhari", izvijestio je UN.

Zbog sukoba je obustavljena doprema humanitarne pomoći Tigraju, rekla je i pozvala sve strane da otvore "neograničen pristup humanitarnoj pomoći na stradalim područjima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:47