MIGRANTSKA KRIZA

Više od 350 migranata koje je spasio humanitarni brod smješteno na brod-karantenu u Italiji

Nedavni dolasci stotina migranata svakodnevno potiču bijes čelnika Lampeduse i Sicilije dok epidemija koronavirusa otežava situaciju
Spašeni migranti na brodu
 Thomas Lohnes

Više od 350 migranata koji su bili na humanitarnom brodu Sea Watch 4 ukrcali su se na brod-karantenu u srijedu poslijepodne blizu Palerma, na Siciliji (Italija), priopćila je nevladina organizacija Sea Watch.

Među 353 migranta su i oni koje je ovih dana spasio brod što ga je unajmio britanski ulični umjetnik Banksy.

"Gotovo dva tjedna su prošla od naše prve spasilačke operacije i ljudi na brodu, među kojima ima žena i djece, sada su iscrpljeni", napisala je u srijedu nešto ranije njemačka nevladina organizacija na Twitteru.

Migranti koji su na Sea Watchu 4 spašeni su u trima odvojenim operacijama u kojima je među ostalim sudjelovao i spasilački brod Louise Michel koji sponzorira tajanstveni umjetnik Banksy.

Istodobno su se u srijedu u bolnici Cervello u Palermu liječili migrantkinja koja se na testiranju pokazala pozitivna na Covid-19 i njezino novorođeno dijete, objavila je novinska agencija ANSA.

Žena koju su trudovi uhvatili u utorak u prihvatilištu na Lampedusi porodila se u helikopteru kojim su je prevozili u Palermo.

Nedavni dolasci stotina migranata svakodnevno potiču bijes čelnika Lampeduse i Sicilije dok epidemija koronavirusa otežava situaciju.

Predsjednik regije Sicilije, Nello Musumeci (desnica) i gradonačelnik Lampeduse, Toto Martello sastali su se u srijedu navečer u Rimu s talijanskim premijerom Guiseppeom Conteom kako bi razgovarali o tome.

"Na Lampedusi su napetosti svakodnevne, gospodarstvo se urušava, snimke pokazuju ratno stanje na otoku", rekao je Martello novinarima nakon sastanka.

Conte je, kažu sudionici sastanka, kako prenose agencije, obećao još dva broda u idućih 48 sati kojima će se svi migranti evakuirati s Lampeduse.

Usto je najavio obustavu plaćanja poreza i pristojbi na otoku. "Gospodarska kriza, ne samo ova, zaslužuje snažan odgovor države", rekao je, navode isti izvori.

Od 1. kolovoza 2019. do 31. srpnja 2020. više od 21.600 migranata stiglo je na talijansku obalu, što je porast od oko 150 posto u odnosu na prethodnu godinu kada ih se iskrcalo 8.700, pokazuju službeni podatci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:45